Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 3 ore în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 5 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 9 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 9 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 9 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 12 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 13 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 13 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 14 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 15 ore în urmă
PS Iustin la Ieud: În județul Maramureș praznicul religios foarte important al Bunei Vestiri a adus clipe speciale! Cuvântul Preasfințitului către credincioși!
Vineri, 25 martie 2022, de praznicul „Bunei Vestiri”, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-a aflat în mijlocul celor peste 3.000 de credincioşi din Parohia Ieud, Protopopiatul Vişeu, cărora li s-au adăugat şi mulţi credincioşi veniţi din alte sate de pe Valea Izei şi Valea Vişeului. Sfânta Liturghie de hram a fost săvârşită pe Altarul de Vară al bisericii.
Întâmpinarea. O primire deosebită a Preasfinţitului Părinte Iustin a fost făcută de preotul paroh Dinu Horaţiu Brici şi primarul Traian Nicolae David al Ieudului, după intrarea în localitate, la o distanţă de câteva sute de metri de poarta de intrare în curtea bisericii, împreună cu mulţimea de tineri ieşiţi cu prapori în mâini, îmbrăcaţi în frumoasele lor costume populare.
Mulţimea de credincioşi s-a îndreptat spre sfântul locaş de închinare, unde, altă mare mulţime de credincioşi era adunată în curtea largă a bisericii, precum şi în sfântul locaş întru întâmpinarea Ierarhului. Un sobor ales preoţi slujitori au fost prezenți la hramul „Buna Vestire” al bisericii din Ieud, care mai are şi hramul „Sfântul Nectarie de Eghina”, într-o raclă fiind aşezată o părticică din sfintele lui moaşte.
Din sobor au făcut parte Pr. Mihai Chira, protopopul Vişeului, Pr. Călin Vlad, secretarul protopopesc, Pr. Alexandru Brici, fost paroh şi preot la biserica monument istoric, Pr. Dinu Horaţiu Brici, actualul paroh, Pr. Ilie Pop, de la Mănăstirea Ieud, Ierom. Iosif Petra, de la Mănăstirea Dragomireşti, Pr. Vasile Brendea, de la Ieud Plopşor, Pr. Gavriş Vancea, de la Săliştea de Sus centru, Pr. Vasile Cosma, din Rozavlea centru, Pr. Anin Coste, de la Rozavlea Şesu Mănăstirii, Pr. Daniel Magdău, din Şieu centru, Pr. Ioan Iusco, din Şieu – Cuvioasa Parascheva, Pr. Ioan Sorin Ferenţ din Botiza, Pr. Dumitru Iuga din Săcel I, Pr. Ioan Ierima din Săliştea de Sus – Buleni, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, alţi preoţi invitaţi.
În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru diacon teologul Ioan Florin Vlad, care duminică urmează să fie hirotonit pe seama Parohiei Rozavlea Şesu Mănăstirii. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, iar la Chinonic a cântat corul tinerilor din Parohia Ieud, dirijat de doamna prof. Maria Chindriş.
Între credincioşi s-a aflat primarul Traian Nicolae David al Ieudului, care este şi membru în Adunarea Eparhială.
„Am revenit în localitatea istorică Ieud a Maramureşului Voievodal, o localitate cu un popor dreptcredincios minunat şi binecuvântat de Dumnezeu, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Sunt 3.000 de suflete în această localitate, 3.000 de credincioşi ortodocşi, împărţiţi în trei parohii: Parohia Ieud centru la care ne găsim, Parohia Plopşor, în partea de sus a satului, şi Parohia Ieudişor, la intrare în această localitate. Este o localitate istorică, unde a existat o mănăstire pe la 1365, ctitorită de familia voievodală a Drăgoşeştilor, a fost soră cu Mănăstirea Peri din Maramureş. De asemenea, există o biserică monument istoric, tot din acelaşi an, biserica din Ieud Deal, biserică de lemn, unde s-a descoperit, în 1921, celebrul „Codice de la Ieud”, iar anul trecut, de centenarul descoperirii, de jubileu, am tipărit această lucrare preţioasă. Biserica din Ieud centru, biserica de zid, a fost construită în timpul comunismului, în 1972 a început, iar în 1975 s-a sfinţit de către vrednicii de pomenire Arhiepiscopul Teofil al Clujului şi Înaltpreasfinţitul Justinian al Maramureşului. După 1990 s-a creat o tradiţie ca să venim de Buna Vestire, Maica Domnului este ocrotitoarea acestei biserici, să venim în mijlocul credincioşilor de aici, a început Înaltpreasfinţitul Justinian această tradiţie şi am continuat-o noi, de aceea, şi anul acesta, cu ajutorul lui Dumnezeu, am venit să cinstim pe Maica Domnului, pe ocrotitoarea acestei biserici şi să fin împreună cu părinţii slujitori, cu părintele Horaţiu, care este păstor aici în Ieud centru, cu părinţii din celelalte parohii din împrejurimi şi cu poporul lui Dumnezeu, care se adună în număr mare la această sărbătoare şi praznic împărătesc cu care debutează şirul sărbătorilor sfinte din Maramureşul Voievodal. De altfel, astăzi este începutul mântuirii neamului oemnesc, aşa cum glăsuieşte şi troparul sărbătorii şi dăm slavă lui Dumnezeu că am fost împreună, rugându-ne pentru pace în lume, pentru încetarea războiului şi pentru mângâierea celor care se găsesc în pribegie şi am cerut lui Dumnezeu ca să ne dea putere, ca să nu obosim în facerea de bine şi în primirea acestor însinguraţi şi refugiaţi, care pleacă din calea războiului şi care au nevoie de ajutorul nostru. Dumnezeu şi Maica Domnului să ne ocrotească pe toţi şi să facă să înceteze glasul armelor şi să primeze glasul raţiunii şi al înţelepciunii”.
Apoi, Preasfinţia Sa s-a referit la Sfânta Evanghelie a zilei, pe care a explicat-o, la rolul mamei pe acest pământ, astfel încât viaţa să se perpetueze.
„Să arătăm normalitatea, pentru că femeia e cea care aduce pe lume viaţa, fiindcă lumea o ia razna acuma. Nu vedeţi în ce zonă ne duce lumea de astăzi şi gândirea ideologică a unei lumi rătăcite şi despărţite de Dumnezeu, Izvorul Vieţii? Un monument ar trebui să fie în interiorul fiecărei biserici a mamei creştine. Mama cu pruncul în braţe, care este după chipul Maicii Domnului, care L-a Născut pe Fiul lui Dumnezeu. Aceasta este ziua. Despre aceasta este ziua de astăzi a Bunei Vestiri: despre femeia mamă, despre forţa şi puterea ei de a salva lumea. Femeia, prin rugăciunile ei, va salva lumea. Că femeia este în colaborare cu Dumnezeu, este sursa şi perpetuarea vieţii pe pământ. Ea o aduce, ea o întreţine, ea o creşte, ea o ocroteşte, ea o dăruieşte neamului, Bisericii, societăţii, lumii. Femeia mamă a umplut Pământul de oameni şi Cerul de Sfinţi. După modelul Maicii Domnului să rămână toate maicile noastre creştine. După viaţa ei sfântă şi curată să fie toate mamele şi fecioarele neamului nostru. Să înţeleagă că a întemeia familia şi a duce fii şi fiice pentru Bisericcă şi Neam este o datorie sfântă, dar şi un dar de la Dumnezeu. Şi să se roage aşa cum s-au rugat mamele noastre şi cum s-a rugat Fecioara Maria ca să primească un Prunc cu har, har din harul lui Dumnezeu. Şi darurile lui Dumnezeu să se reverse peste toţi fiii neamului nostru în fiecare familie. Să fie ascultate rugăciunile tuturor mamelor şi Maica Domnului să ne ocrotească pe toţi,” a mai spus Preasfinţitul Părinte Iustin.
Părintele paroh Dinu Horaţiu Brici, după ce a mulţumit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin pentru oficierea Sfintei Liturghii, pentru sfaturile date şi cuvântul de învăţătură, a dăruit înaltului oaspete o icoană a Mântuitorului nostru Iisus Hristos și un coș cu flori.
Andrei Fărcaş,
redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”