Au început preselecțiile pentru INSIEME Music Festival, ediția a II-a - 45 minute în urmă
Elevii au zi liberă de Unirea Principatelor Române - 2 ore în urmă
80 de litri de ulei uzat, colectat în campania „Un mediu sănătos începe de acasă” - 2 ore în urmă
În Boiu Mare: Sprijin pentru montarea gratuită a panourilor fotovoltaice - 2 ore în urmă
Ziua Unirii Principatelor Române va fi marcată și la Sighetu Marmației - 3 ore în urmă
Imagine de colecție cu clopotele care au fost instalate pe actualul Palat Episcopal Ortodox din Sighetu Marmației - 5 ore în urmă
Slujire arhierească la Parohia Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului” din Săpânța - 6 ore în urmă
Grupul tradițional Zestrea organizează „Șezătoare la Rogoz” - 16 ore în urmă
Donald Trump a devenit cel de-al 47-lea președinte al SUA - 16 ore în urmă
Mătușa Irina din Sârbi ne zâmbește din „camera bună”, în care toate țesăturile au fost făcute de mâinile sale - 17 ore în urmă
PS Iustin: „Să ne purtăm cu multă demnitate și mândrie nepăcătoasă portul nostru popular maramureșean care este unic, frumos și nobil”
Sărbătorită în cea de-a doua duminică a lunii mai, respectiv la 12 mai 2024, Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România a fost instituită prin Legea 102/2015.
Marcarea acestei zile are rolul de a promova portul popular românesc, de a evidenţia valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiţionale specifice fiecărei zone.
Iată ce spune Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului despre portul popular: „Să ne purtăm cu multă demnitate și mândrie nepăcătoasă portul nostru popular maramureșean care este unic, frumos și nobil. Costumul popular are un mare grad de sacralitate datorat modului în care se confecționează prin muncă și genialitatea mamelor și bunicelor. Ele se roagă, doinesc și cântă în timp ce torc, țes, brodează și crează fiecare exemplar în parte. Astfel, costumul care rezulta în urma acestui „adevărat act artistic” este asemănător veșmintelor sfințite ale slujitorilor Bisericii lui Hristos. Purtat în duminici și sărbători la Sfânta Liturghie și la toate evenimentele importante ale comunității, constituie parte a identității maramureșeanului, care, înveșmântat în acest costum devine un om nobil.
Fiecare zonă etnofolclorică are un specific al sau în ceea ce privește portul popular, încât reginele și principesele României erau fericite să îmbrace straiele frumoase și valoroase ale româncelor. Este o datorie tot atât de sfântă, păstrarea și îmbrăcarea portului precum cea a păstrării credinței ortodoxe strămoșești. Ceea ce este credința pentru suflet ca haină a păstrării cu fidelitate a credinței strămoșești, este costumul popular pentru trup, înveșmântându-l și dăruindu-i unicitate și noblețe.
Să iubim fără măsură, să păstrăm cu sfințenie și să promovam și să purtam cu mândrie sfântă portul nostru popular din generație în generație și să-l lăsăm moștenire celor ce vin după noi ca o comoară unică și inestimabilă! Credința, limba, portul ,neamul și pământul strămoșesc sunt „moștenire sacră” și nu se abandonează, nu se înstrăinează și nu se vând niciodată!”.