Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 14 ore în urmă
17 zile libere în 2025 pentru angajații din România - 15 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 15 ore în urmă
În a doua zi de Crăciun, în Bogdan Vodă, pe Valea Izei, s-a organizat joc - 17 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Între Trecut și Viitor – Reflecții la cumpăna dintre ani - 17 ore în urmă
Diana Topan și Dorin Filip au lansat cântecul „Dragoste, parfum de floare rară” - 17 ore în urmă
Apel umanitar: O familie din Săcălășeni are nevoie de sprijin după ce locuința i-a fost grav afectată de un incendiu - în urmă
Echipa de robotică a liceului „George Barițiu” Baia Mare, pe podium la prima etapă din cadrul competiției First Tech Challenge Romania - 1 zi în urmă
Opt ani de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Iustin ca Episcop al Maramureșului și Sătmarului - 1 zi în urmă
La Sighetu Marmației debutează Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” - 1 zi în urmă
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Conștientizarea în viață este claritatea cu care putem percepe adecvat care ar trebui să fie obiectivele!
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Conștientizarea în viață este claritatea cu care putem percepe adecvat care ar trebui să fie obiectivele!
Am să vă vorbesc puțin despre conștientizare. Poți crede despre tine că ești inteligent, prost, un manager extraordinar, o mamă excelentă sau nu, o persoană de carieră, o persoană cu vicii, un om bun, prietenos,un depresiv, un om pozitiv etc. Toate aceste lucruri nu te descriu pe tine, astea sunt lucruri ce descriu acțiuni pe care le faci sau lucruri pe care le întreprinzi. Dacă te identifici în totalitate cu ele, atunci percepi eronat adevărul despre tine. Te judeci sau limitezi în funcție de asta. De exemplu, stima de sine este o problemă de conștientizare.
Ce e conștientizarea? E claritatea cu care percepi la modul conștient și subconștient ceea ce îți afectează viața. E suma tuturor experiențelor, condiționărilor, cunoștințelor, instinctelor și tot ce percepi la nivel de simțuri. Ei bine, nivelul prezent de conștientizare îți arată starea, dispoziția, reacțiile emoționale, frici, obiective, atitudini, dar cel mai important îți arată cum te simți în raport cu propria persoană. Conștientizarea îți reflectă realitatea. Gândește-te la mintea ta ca la un aparat foto ce face fotografii la tot ce trăiești în această viață, dar tu decizi la ce faci poze. Dacă ești focusat pe drame, tragedie, boală și faci asta des, atunci ajungi să accepți aceste lucruri ca fiind reale, iar fotografiile vor veni să îți întărească credința, doar ai ”dovezi”. Ideea este că asta nu dovedește că așa e și realitatea. Nu poți pune egal între adevăr și realitate. Dacă mintea a luat ca adevăr aceste convingeri false despre tine sau ceilalți, conștientizarea va fi distorsionată, falsă. Vei începe să adopți comportamente dintr-o perspectivă eronată.
Ce se întâmplă acum? Toate deciziile, fiecare acțiune, fiecare reacție va fi din NIVELUL DE CONȘTIENTIZARE la care te afli. Adică, nu te poți descurca mai bine decât o faci în prezent. Nu e suficient să cunoști mai bine pentru a face mai bine. Lucrurile se vor schimba când nivelul de conștientizare din prezent se va schimba. E nevoie să înțelegi că vei deveni mai împăcat cu tine când accepți că doar atât ai putut da în acest moment. Abia aici începe schimbarea. Abia aici nu o să mai fii sensibil la părerile celorlalți. Apoi, dacă tu îi judeci pe ceilalți cum ”ar fi bine” să facă, dacă îi faci mereu să se simtă vinovați, n-ai justificare. Ceilalți fac fix ce pot și ei din nivelul de conștientizare la care se află. Nicio altă acțiune nu poate fi făcută ”mai bine” doar că tu ai stabilit asta. Realitatea mea nu e egală cu realitatea altora. Nu sunt 2 oameni cu aceeași conștientizare. Fiecare are trecutul și experiența lui. Mare atenție! Toate problemele emoționale, fizice etc. sunt rezultatul faptului că te opui realității tale, a altcuiva sau unei situații pe care tu vrei să o schimbi dar în acel moment nu se poate. Inabilitatea ta de a accepta lucrurile așa cum sunt îți aduce probleme. Fă o analiză a tot ce ai experimentat și vezi că ai avut sau ai probleme acolo unde nu accepți că opui rezistență la ceva ce nu poți schimba imediat. De ce facem asta? Pentru că avem impresia falsă că o putem schimba. De câte ori nu vreți să-i schimbați pe alții și ăsta e ”sensul vieții” voastre. Apoi suferiți că ”știți că poate mai bine, mai mult etc”. Ei au dreptul la propria conștientizare chiar dacă e distorsionată sau nu.
Ei bine, pentru asta, începe mai întâi să te accepți pe tine cu propria ta realitate. Dacă te judeci pe tine, clar te simți obligat să-i judeci pe alții punând rezistență realității lor. Poți manifesta compasiune, înțelegere, acceptare, iubire fix numai cât poți da pentru tine. Cum s-ar zice, ocupă-te de ”bârna din ochii tăi și lasă paiul din ochii celorlalți”. Dacă nu realizezi rezistența pe care o opui realității tale, vei simți nevoia să-i judeci, critici pe ceilalți sau dacă nu încetezi a cataloga tot timpul între corect-greșit, bine-rău, drept-nedrept, o să ai mereu impresia că cineva e împotriva ta tot timpul. Acceptă CEEA CE ESTE și ieși din lumea lui AR TREBUI SĂ FIE! Altfel spus, nu poți schimba cum te simți față de anumite lucruri, dar poți schimba cum te raportezi, gândești sau reacționezi la ele. Uneori nu ne place realitatea unor lucruri, dar trebuie să învățăm să acceptăm că cel puțin pe moment nu o pot schimba. Nu mai opune rezistență. Acceptă! Abia acum poate începe schimbarea. Doar când devii conștient poți face schimbarea!
Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN
Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!
*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!