Share
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Depresia de sărbători; cauze, soluții, dar și câteva sfaturi folositoare

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Depresia de sărbători; cauze, soluții, dar și câteva sfaturi folositoare

După cercetările făcute în domeniu, dacă ești femeie, există o șansă din patru să suferi de depresie la un moment dat în viață. Dacă ești bărbat, șansele sunt unu din șapte. Se pare că depresia este a treia cauză de boală din lume.

Diagnosticul de depresie acoperă un spectru larg, numitorul comuneste faptul că persoana deprimată simte că lucrurile pe care înainte le făcea cu plăcere, acum i se par inutile, fără sens. De la a fi căutat de prieteni, a pleca într-o vacanță, a merge la o zi naștere, a merge la muncă, totul pare lipsit de sens.

Ei bine, acest sentiment nu durează o zi, ci săptămâni, luni de zile. Multă lume crede că opusul depresiei este fericirea, nici pe departe. Opusul este vitalitatea. Deci, elementul comun este lipsa de sens. Însă, în acest moment lucrurile se departajează. Unii pot simți că au nevoie enormă de somn, oricât ar dormi nu se simt odihniți, alții au insomnii, unii nu pot mânca sau mănâncă exagerat, alții se simt neliniștiți, se trezesc în mijlocul nopții cu stare de agitație etc.

Ceea ce declanșează depresia, pe lângă vulnerabilitatea de fond, în mod deloc surprinzător, este STRESUL prelungit. Stresul pe termen de luni sau ani de zile asupra căruia credem că nu avem control. Desigur, stresul nu e simgura cauza, cum spuneam e si o vulnerabilitate genetică. Pentru cei cu vulnerabilitate crescută, de exemplu, dacă avem un conflict la locul de muncă sau ne trezim singuri de sarbatori, e suficient cât sa devenim deprimați. Singurătatea crește riscul de depresie.

Depresia în preajma sărbătorilor poate fi favorizată de mai mulți factori, printre care se numără:

Așteptările sociale ridicate: presiunea legată în special în ceea ce privește sentimentul că trebuie să faci cadouri, evenimentele sociale și atmosfera festivă în medii în care poate nu dorești și nu numai.
Singurătatea: Persoanele care se simt singure sau sunt izolate pot experimenta o creștere a sentimentelor de tristețe și depresie în timpul sărbătorilor, când accentul este pus pe conexiunile sociale. Persoanele care se află la distanță mare de cei dragi. Unii se află în alte locuri, țări.
Comparația cu stilurile de viață sau realizările altora: ne comparăm cu ce au sau n-au alții, toate acestea se amplificată în sezonul sărbătorilor și pot contribui la sentimente de inadecvare sau insuficiență.
Sărbătorile pot aduce în prim-plan amintiri dureroase, cum ar fi pierderi de persoane dragi, moartea cuiva, despărțirea de cineva, de un partener sau experiențe neplăcute asociate cu această perioadă.
Stres financiar: Cheltuielile crescute în timpul sărbătorilor, legate de cadouri, decorațiuni și evenimente sociale, pot genera stres financiar, afectând starea de bine emoțională. De aceea e bine să fim chibzuiți și să înțelegem că nu e vorba de cadouri scumpe, ci de ce simbolizează acel moment.
Schimbările sezoniere: Reducerea luminii naturale în sezonul rece și schimbările asociate cu condițiile meteorologice pot afecta nivelurile de energie și dispoziția. Serotonina, hormonul fericirii intră în creierul nostru în primul rând prin lumina soarelui, deci mai ales cei cu predispoziție la depresie se poate activa acum.
Așteptări nerealiste: Așteptările nerealiste cu privire la sărbători și faptul că vrem o atmosferă perfectă, avem așteptări, proiecții nerealiste. Toate acestea pot duce la dezamăgire și sentimente de eșec.

Ce ai putea face pentru a depăși sentimentul de depresie de sărbători?

Stabilește așteptări realiste: Focusează-te pe experiențe plăcute în locul unei perfecțiuni utopice.

Conectează-te cu alții: Petrece timp cu persoanele cu care te simți bine. Comunicarea și conexiunile sociale pot contribui semnificativ la starea de bine, deci participă la Reflectă asupra a ceea ce sărbătorile înseamnă pentru tine și încearcă să găsești sens și semnificație în afara așteptărilor ce țin de cultura din care faci parte.

Nu te izola. În loc să te retragi, încearcă să te implici în evenimente și activități sociale.

Nu te supraîncărca cu tot felul de activități. Nu face toată munca singur. Organizează-te! Fă-ți timp pentru odihnă și relaxare.

Implică-te în activități caritabile. Fii bun, dăruiește și celor ce au nevoie. Contribuția la binele altora poate aduce împlinire personală și bucurie.

Dacă simptomele depresiei persistă sau se agravează, consultă-ți cel puțin medicul de familie sau un specialist în sănătate mentală. Terapia și tratamentele pot oferi sprijin și soluții personalizate.

Este important să accepți că este OK să simți emoții diverse în timpul sărbătorilor și că e bine să acorzi atenție nevoilor tale emoționale.

Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN

Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!

*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!

Citește și

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Conceptul de popularitate în adolescență, o analiză și sfaturi folositoare


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu