Prima întâlnire din 2025 a membrilor Cenaclului Scriitorilor din Maramureș - 16 minute în urmă
Sunteți invitați să descoperiți expozițiile Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației - 1 oră în urmă
În Maramureș sunt disponibile 94 de locuri de muncă - 1 oră în urmă
Fila manuscrisă religioasă, copiată de Ioniță Voița Suceveanul, datează din anul 1766 - 2 ore în urmă
Băița va avea o bază sportivă modernă - 4 ore în urmă
Maramureșul, vizitat de artistul fotograf francez Charles Fréger - 4 ore în urmă
Pe 10 ianuarie, România sărbătorește ZIUA MATEMATICII, INFORMATICII ȘI ȘTIINȚELOR NATURII - 14 ore în urmă
Festivalul internațional de colinde, datini și obiceiuri de iarnă la ucraineni a ajuns la cea de-a XXXII-a ediție - 14 ore în urmă
Muzică și poezie în Parcul „Grădina Morii” din Sighetu Marmației de Ziua Culturii Naționale - 17 ore în urmă
La Biblioteca Orășenească Borșa se reia șezătoarea săptămânală; Sunt invitate doamnele care îndrăgesc portul popular și arta confecționării lui - 19 ore în urmă
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Dezvoltarea în viață a încrederii în tine aduce reușite semnificative! Iată câteva sfaturi și idei utile!
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Dezvoltarea în viață a încrederii în tine aduce reușite semnificative! Iată câteva sfaturi și idei utile!
Pentru a-ți clădi încrederea în tine, există câteva strategii pe care le poți urmări. Iată câteva idei care te pot ajuta să îți dezvolți încrederea în tine.
Care sunt punctele tale tari?
Evaluează-ți calitățile și aptitudinile și fă o listă cu lucrurile la care excelezi. Recunoaște-ți și valorizează-ți punctelor tale forte ce te vor ajuta să-ți crești încrederea în propriile abilități.
Îți stabilești obiective realiste?
Începe cu obiective mici și realiste, pe care să le poți atinge cu efort și dedicare. E nevoie de disciplină. Atunci când îți atingi aceste obiective, vei câștiga încredere în capacitatea ta de a face lucrurile.
Gândește-te la momentele în care ai reușit să depășești obstacole sau să obții succese. Amintește-ți de aceste experiențe și ia-le ca puncte de referință pentru a-ți clădi încrederea în tine.
Îți asumi riscuri?
Ieși din zona ta de confort și încearcă lucruri noi. Fie că este vorba despre înscrierea într-un nou curs, implicarea într-un proiect sau vorbitul în public, asumarea riscurilor te va ajuta să-ți depășești fricile și să-ți dezvolți încrederea.
Dezvoltarea constantă și învățarea continuă îți pot spori încrederea în tine.
Identifică domeniile în care dorești să te dezvolți și investește timp și efort în învățare și pune în practică. Dacă nu splici ce ai învățat cum să știi ce înseamnă progresul?
Construiește o rețea de suport!
Caută persoane care te susțin și te încurajează în procesul tău de dezvoltare personală. O rețea de suport poate fi formată din prieteni, membrii ai familiei, mentori sau chiar grupuri de sprijin.
Lucrează la fricile tale!
Fii conștient de gândurile și sentimentele negative care te pot împiedica să ai încredere în tine. Învață să recunoști aceste frici și îndoială și lucrează cu ele. Conștientizează-le prin propria refecție sau cu ajutorul terapiei sau alte tehnici de gestionare a emoțiilor.
Ai grijă de tine în toate aspectele, inclusiv fizic, emoțional și mental. Fii atent la nevoile tale și asigură-te că-ți acorzi timp pentru relaxare, odihnă și activități care îți aduc bucurie.
Acceptă ce nu poți schimba!
Concentrează-te pe ce stă în controlul tău. E mai mult decât ti-ai imagina.
Dezvoltarea încrederii în sine este un proces continuu și necesită angajament și perseverență!
Fii blând cu tine însuți și învață să te accepți așa cum ești. Înțelege că ești o ființă umană și că toți facem greșeli sau întâmpinăm dificultăți. În loc să te critici aspru, lucrează la dezvoltarea unei atitudini mai pozitive față de tine și la cultivarea compasiunii față de tine însuți.
Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN
Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!
*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!