Prima întâlnire din 2025 a membrilor Cenaclului Scriitorilor din Maramureș - 2 minute în urmă
Sunteți invitați să descoperiți expozițiile Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației - 54 minute în urmă
În Maramureș sunt disponibile 94 de locuri de muncă - 55 minute în urmă
Fila manuscrisă religioasă, copiată de Ioniță Voița Suceveanul, datează din anul 1766 - 1 oră în urmă
Băița va avea o bază sportivă modernă - 3 ore în urmă
Maramureșul, vizitat de artistul fotograf francez Charles Fréger - 4 ore în urmă
Pe 10 ianuarie, România sărbătorește ZIUA MATEMATICII, INFORMATICII ȘI ȘTIINȚELOR NATURII - 13 ore în urmă
Festivalul internațional de colinde, datini și obiceiuri de iarnă la ucraineni a ajuns la cea de-a XXXII-a ediție - 14 ore în urmă
Muzică și poezie în Parcul „Grădina Morii” din Sighetu Marmației de Ziua Culturii Naționale - 17 ore în urmă
La Biblioteca Orășenească Borșa se reia șezătoarea săptămânală; Sunt invitate doamnele care îndrăgesc portul popular și arta confecționării lui - 19 ore în urmă
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Fricile din viață, cum reușim să facem față, sfaturi esențiale; Ce este ipohondria, factorii și soluțiile
Ipocondria, cunoscută și sub denumirea de tulburare de anxietate de sănătate, este o condiție în care o persoană are o frică excesivă și obsesivă de a avea o boală gravă, chiar dacă nu există motive întemeiate pentru această frică.
Aceștia își fac analize excesive “ căutând boala de care suferă”. Se liniștesc pe moment atunci când ies de la medic, dar imediat ce simt ceva firesc în corpul lor fizic încep iar cu grija pentru sănătatea lor. Se concentrează excesiv pe ce simt în corpul fizic și interpretează ca fiind un semn de boală gravă. Dacă au o nevralgie intercostală, “ sigur fac infarct”, dacă il doare putin capul, cu “ siguranță mă paște un atac cerebral sau am o tumoare” etc. Dacă te confrunți cu ipohondrie, iată câteva strategii care te pot ajuta să faci față și să depășești această condiție:
Informează-te corect: Educă-te despre sănătate și simptomele diferitelor afecțiuni într-un mod obiectiv și bazat pe surse de încredere, cum ar fi site-uri medicale recunoscute sau consultații cu profesioniști în domeniul sănătății. Faptul de a asculta părerile altor ipohondriaci sau a altor persoane neavizate te pot adânci în frică mai mare. Evită să cauți informații pe Internet care să alimenteze anxietatea și temerile tale.
Limitează căutarea de informații: Evită să te implici excesiv în căutarea de informații despre simptome sau boli pe Internet. Aceste persoane sunt efectiv obsedate de a căuta informații pe tema “ bolii de care sufera”. Acest lucru poate să conducă la un cerc vicios în care te concentrezi tot mai mult pe simptome și temeri, alimentând anxietatea.
Găsește o sursă de încredere: Consultă un medic sau un specialist în sănătate mintală pentru a primi o evaluare adecvată a stării tale și pentru a primi suport și îndrumare. Împărtășește-ți preocupările cu aceștia și lucrează împreună pentru a dezvolta strategii de gestionare a anxietății.
Tehnici de gestionare a anxietății: Exercițiile de respirație, meditația și relaxarea musculară progresivă sunt câteva tehnici care te pot ajuta să reduci nivelul de anxietate și să-ți calmezi mintea.
Exercițiul fizic regulat: Activitatea fizică poate juca un rol important în reducerea nivelului de anxietate. Încearcă să faci exerciții fizice moderate în mod regulat, cum ar fi mersul pe jos, alergatul, înotul etc.
Evită comportamentele de siguranță: Comportamentele de siguranță, cum ar fi verificarea constantă a simptomelor sau căutarea constantă de reasigurări de la alții, pot să întrețină anxietatea și ipohondria. De exemplu, o persoană care își imaginează că nu poate înghiți bolul alimentar sau apa…va încerca să se verifice non-stop să vadă dacă poate. Ghici ce?
Încearcă să faci asta și ai să vezi că nu vei putea. Ipohondriacul in verificarea lui, în lupta cu ceea ce îi este natural corpului să facă va intra în panică. Încearcă să conștientizezi aceste comportamente și să lucrezi treptat pentru a le reduce. Ai așteptări realiste de tine și terapie. Dacă îți imaginezi că mergând la psiholog 2 ședințe și cumva îi ceri să facă minuni cu “ bagheta magică”, află că bagheta e la tine și că ceea ce s-a construit în ani nu rezolvi într-o ședință. Tu trebuie sa pui în aplicare, să te expui la stimulul anxiogen și să înțelegi că anxietatea nu a apărut peste noapte. Ai muncit ani la ea. Așa că ai răbdare!!!!!! Muncește!
Terapie cognitiv-comportamentală (TCC): TCC este o formă eficientă de terapie pentru tratarea ipohondriei. Aceasta implică identificarea și schimbarea gândurilor negative și a comportamentelor disfuncționale legate de sănătate. Un terapeut specializat în TCC poate oferi suport și te poate ghida în această proces.
Trebuie să înțelegi că modul în care interpretezi simptomele fiziologice îți întrețin frica de boală. Gândurile total iraționale îți întrețin emoțiile de frică, panică și emoțiile îți influențează comportamentul și ceea ce simți în corpul fizic.
Adevarul este că e de muncă. M-a întrebat cineva cu anxietate: “Poți să mă vindeci?” OMG!!!! Nu! Eu îți arăt calea vindecării. Munca îți aparține!
Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN
Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!
*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!
Citește și