Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 1 oră în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 3 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 3 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 3 ore în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 3 ore în urmă
Salvamont Maramureş recomandă turiștilor o atenţie sporită pe domeniile schiabile - 4 ore în urmă
Vize anuale obținute pe loc, pe raza municipiului Baia Mare - 6 ore în urmă
Aeroportul din Cluj Napoca a introdus o nouă destinație - 7 ore în urmă
Prima întâlnire din 2025 a membrilor Cenaclului Scriitorilor din Maramureș - 7 ore în urmă
Sunteți invitați să descoperiți expozițiile Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației - 8 ore în urmă
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Îndemn de viață despre încrederea în sine și efectul esențial pentru rațiune! Care este cheia succesului!
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Îndemn de viață despre încrederea în sine și efectul esențial pentru rațiune! Care este cheia succesului!
Cu toții avem situații în care ne simțim mai puțin încrezători, în care avem impresia că nu avem suficientă putere să ducem la îndeplinire ceea ce avem de făcut sau în care ne simțim copleșiți de câte ni se întâmplă. Încrederea în sine sau recunoașterea propriei valori este unul din atributele oamenilor care reușesc. Este un fapt de viață demonstrat că nu putem fi niciodată „mai buni” decât propria stimă de sine (dr. Robert Anthony), adică ceea ce simțim față de sine în raport cu ceilalți, pe baza propriului sentiment de autoacceptare.
Să facem o diferențiere: stima de sine pozitivă nu este acceptarea intelectuală a realizărilor și talentelor proprii, ci este acceptarea personală de sine. Adică ne dăm seama că suntem cu adevărat un individ unic și merituos, care nu trebuie să acționeze în permanență pentru a se compara sau a-i impresiona pe ceilalți pentru a le sau a ne demonstra cât suntem de valoroși sau câte bunuri materiale avem sau cât de multe am realizat. Contrar aparențelor, persoanele care se laudă și se mândresc constant cu realizările proprii sunt cele care suferă de o stimă de sine scăzută. Tot aici regăsim și situația persoanelor celebre care au reușit în diferite domenii și au adus contribuții umanității, dar care ajuns să cadă pradă adicțiilor sau ajung să se sinucidă tocmai pentru că nu-și pot accepta cu adevărat sinele.
Trei ar fi cauzele majore ale unei stime de sine scăzute: conceptele, valorile și valorile transmise de părinți, criticile primite pe durata educației școlare și condiționarea religioasă negativă ce accentuează sentimentele de vinovăție. Toate acestea ne conduc la o încredere în sine scăzută ce nu ne permite să facem față cu succes diferitelor situații de viață.
Trăsăturile persoanelor cu o stimă de sine scăzută sunt extrem de variate, fiecare dintre noi experimentând cel puțin una dintre acestea:
– învinuiesc pe celorlalți și se plâng pentru tot ce se întâmplă în viața lor;
– găsesc permanent defecte în ceilalți;
– caută permanent atenție și aprobare;
– le lipsesc prietenii apropiați;
– simt o nevoie agresivă de a câștiga;
– întâmpină dificultăți în înfrânarea poftelor;
– suferă de depresie, de lăcmie sau egoism;
– sunt indecisi și tergiversează lucrurile;
– se autocompătimesc;
– își crează o imagine falsă;
– unii dintre ei ajung să se sinucidă.
Este important să le identificăm și să acționăm să le depășim pentru a nu se croniciza și a ne afecta capacitatea de a ne descurca în viața de zi cu zi.
Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN
Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!
*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!