152 de ani de la nașterea lui IULIU MANIU - 6 ore în urmă
Vineri seară, de vizionat spectacolul „Căsătoria”, după N.V. Gogol - 7 ore în urmă
Teodor Perșa din Băiuț (1943-2006) – o viață pe note muzicale - 7 ore în urmă
Turiști fericiți după o plimbare cu sania, trasă de iapa Karina - 7 ore în urmă
A fost hramul de iarnă al Mănăstirii Scărișoara Nouă - 7 ore în urmă
Aducere aminte: Cu Lenuș la săniuș pe derdeluș - 7 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Două întâmplări din vremea când trebuia să devenim “oamenii noi” ai comunismului - 8 ore în urmă
SMURD Maramureș împlinește 15 ani - 8 ore în urmă
Marcel Mureșan, dialog cu Ioan Marchiș (II) - 8 ore în urmă
De la 1 ianuarie crește indemnizația ajutorului de înmormântare - 10 ore în urmă
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Rolul în viață al încrederii în sine în menținerea sănătații; Ajutorul uriaș produs de gândurile pozitive
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Rolul în viață al încrederii în sine în menținerea sănătații; Ajutorul uriaș produs de gândurile pozitive
Gândurile pozitive joacă un rol semnificativ în viața noastră a tuturor. Concentrarea asupra gândurilor pozitive nu este doar un gest de optimism, ci are și un impact profund asupra bunăstării noastre generale. Când privim într-o manieră optimistă se activeaza sistemul reticulat și construim autostrăzi neuronale noi. Acest aspect ne duce spre atingerea succesului pe care îl vrem în viață.
Când mă refer la succes, nu vorbesc neapărat de mari realizări, ci vorbesc de atingerea lucrurilor mărunte ce ne aduc bucurie și fericire în viață. Pentru unii poate fi echilibrul emoțional, gestionarea stărilor de stres, despresie și anxietate, pentru alții să scape de câteva kilograme în plus pentru a fi mai sănătoși sau să se înțeleagă mai bine cu copiii, partenerul, colegii etc. Deci, faptul de a ne concentra pe gânduri pozitive și raționale și modurile ne poate influența calitatea vieții noastre.
Uite, faceți un experiment: închideți ochii și gândiți-vă că vă aflați în bucătarie. Luați o lămâie, o analizați, o tăiați în felii, după care luați o bucată și o mirosiți și aveți curajul să o mestecați. Ce simțiți? Sunt convinsă că o vedeți sau simțiți că vă lasă gura apă. Vedeți? Creierul vostru nu face diferența între real și imaginar. Realizați că tot așa reacționează corpul vostru la gândurile voastre. Gândurile produc emoții și emoțiile le trăim în corp. De aceea trebuie să fim atenți la ceea ce ne vorbim în mintea noastră pentru că ne putem induce probleme. Recunoștința are același efect. Atunci când ne concentrăm pe aspectele bune ale vieții și suntem recunoscători pentru ele, ne creăm un cadru mental favorabil. Optimismul ne ajută să facem față mai ușor stresului, să depășim obstacolele și să avem o perspectivă mai luminoasă asupra viitorului.
De importanță majoră este efectul pe care îl are asupra sănătății minții. Aceasta poate reduce nivelul de anxietate și depresie, crescând starea de bine și reducând riscul de boli psihice, plus ne face mai rezilienți. Gândurile pozitive cresc încrederea în sine. Acest lucru ne ajută să ne asumăm riscuri, să explorăm noi oportunități și să ne atingem obiectivele cu mai multă încredere. Încrederea în sine este un ingredient esențial pentru succesul personal și profesional. Gândurile pozitive contribuie la relațiile noastre cu ceilalți. Atunci când suntem pozitivi, avem tendința de a atrage oameni asemănători, ceea ce duce la legături mai sănătoase și satisfăcătoare. Creierul va căuta în mediu aceleași tipuri de relații în funcție de energia noastră. Aceasta creează un cerc virtuos de bunătate și sprijin reciproc. Performanța noastră se îmbunătățește semnificativ. Concentrarea pe succes, încredere și posibilități în loc de eșec, îndoială și obstacole poate stimula productivitatea și creativitatea. O minte pozitivă este mai deschisă la soluții și inovație. O astfel de minte e concentrată pe soluții și nu ia totul personal.
Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN
Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!
*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!
Citește și