Muzică și poezie în Parcul „Grădina Morii” din Sighetu Marmației de Ziua Culturii Naționale - 2 ore în urmă
La Biblioteca Orășenească Borșa se reia șezătoarea săptămânală; Sunt invitate doamnele care îndrăgesc portul popular și arta confecționării lui - 4 ore în urmă
Eveniment cultural de excepție: La Borșa se va organiza Simpozionul „Nicoară Timiș – 100 de ani de la naștere” - 7 ore în urmă
Sunteți invitați să sărbătoriți Ziua Culturii Naționale alături de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” - 8 ore în urmă
Alexandru Pașca şi Marius Tătar de la Academia de Șah Maramureș, locul II la Concursul național școlar ”Elisabeta Polihroniade” - 8 ore în urmă
2025 a fost declarat „Anul Mihai Eminescu” - 9 ore în urmă
Două gimnaste valoroase ale României au fost admise la universități din SUA - 9 ore în urmă
Cum poți obține o reducere de 10% pentru plata impozitelor - 10 ore în urmă
Invitație la mișcare, cu Rica Clopoțica și Asociația „Energia Mișcării” - 10 ore în urmă
Carla Marchiș de la Clubul de Șah Tinerii Lei Baia Mare, medalie de argint la Campionatele Naționale Școlare „Elisabeta Polihroniade” - 11 ore în urmă
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Sfaturi de viață pentru părinți cu privire la binele copilului, dacă află că a ajuns dependent de droguri
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Sfaturi de viață pentru părinți cu privire la binele copilului, dacă află că a ajuns dependent de droguri
În momentul în care afli ca părinte că adolescentul consumă droguri, poate fi o situație dificilă și îngrijorătoare. Nu este loc de judecată sau înjosire. Acum sentimentul de rușine și vină parentală nu ajută. Cumva, acel copil este îndreptățit să aibă așteptări ca nevoile să fie îndeplinite de mediul său.
Întrebarea se pune, oare îi oferim ce are nevoie? Oare dependența sa ne spune ceva despre caracterul nostru poate obsesiv sau rigid? Oare reușim să schimbăm atitudinea față de copiii ce cresc așa repede într-o lume incredibil decdiferită de lumea în care am crescut noi? Mulți tineri trec prin diferite ”faze” la ”modă”, dar nu neapărat rămân dependenți.
Fiecare dependență se exprimă fizic, social sau psihologic. Important să fim atenți dacă apar modificări în sănătatea fizică, de exemplu e foarte obosit, nu mănâncă sau mănâncă excesiv, are probleme cu somnul, i se schimbă greutatea, se retrage, e iritat, agitat, nu mai are motivație, e palid, letargic etc. Orice adult, ce e interesat din suflet de copilul său, intuitiv dorește să-și ajute copilul la nevoie.
Ai putea să încerci să faci pașii următori:
Menține-ți calmul: Copilul are nevoie să se simtă în siguranță. Sub nicio formă, faptul de -al face să se simtă vinovat, respins, nu ajută. Nu mai vorbim de abuzul fizic. Este esențial să rămâi calm și să nu reacționezi impulsiv sau cu furie. Această situație necesită abordarea cu răbdare și înțelegere.
Ascultă-l pe copil: Ascultarea empatică îi spune copilului că ești interesat de el. Empatia poate fi prin ea însăși un factor de vindecare, ce repară fisurile în încredere create înainte. Încearcă să înțelegi motivul pentru care copilul tău a recurs la consumul de droguri. Ascultarea fără judecată poate facilita comunicarea.
Informează-te: Educă-te cu privire la drogurile pe care copilul tău le consumă. Înțelegerea efectelor și riscurilor poate ajuta la discuții mai informate.
Fii lângă el: Copilul ce simte că adultul ”a fost acolo”, că știe prin ce trece el, că îl înțelege, îl acceptă, este acolo sprijin, atunci aproape prin orice poate trece și răzbate.
Caută ajutor profesionist: Consultă un specialist în dependențe sau un terapeut pentru a obține sfaturi și suport în gestionarea situației. Aceștia pot oferi îndrumare și resurse.
Vorbește cu copilul despre consecințe: Discută deschis cu copilul despre consecințele consumului de droguri, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, inclusiv implicațiile legale și de sănătate.
Stabilește limite și reguli clare: Poți stabili limite și reguli pentru a ajuta copilul să evite consumul de droguri. Discută aceste reguli împreună și explica-le în detaliu. Discutați împreună aceste reguli.
Implică-te în tratament: Dacă este necesar, implică-te în procesul de tratament sau terapie al copilului tău. Participarea ta poate face o diferență semnificativă. Exact cum am amintit mai sus. Copilul dacă simte că este înțeles, acceptat, nu este judecat, poate răzbi aproape peste orice.
Monitorizează situația: Urmează evoluția copilului tău și asigură-te că se respectă regulile și recomandările terapeutului sau a psihiatrului. Ai răbdare. Procesul de recuperare poate dura timp și poate implica recăderi. Fiți pregătiți să fiți răbdători și să oferiți sprijin continuu.
Pentru a trata dependența în copilărie și adolescență e nevoie de câteva principii:
-A înțelege exact ce e dependența
-Înțelegerea copilului în contextul individual
-Autoreflecție și lucru cu propria persoană, tu ca părinte
-Un plan bun pentru tratarea dependenței.
Comportamentul adictiv este un țipăt de ajutor. Nevoile copilului nu sunt îndeplinite. Drogurile îl ”forțează” să împlinească nevoile nesatisfăcute în altă parte. Această înțelegere este esențială pentru viitorul tratament.
Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN
Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!
*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!
Citește și