Pe 10 ianuarie, România sărbătorește ZIUA MATEMATICII, INFORMATICII ȘI ȘTIINȚELOR NATURII - 7 ore în urmă
Festivalul internațional de colinde, datini și obiceiuri de iarnă la ucraineni a ajuns la cea de-a XXXII-a ediție - 8 ore în urmă
Muzică și poezie în Parcul „Grădina Morii” din Sighetu Marmației de Ziua Culturii Naționale - 11 ore în urmă
La Biblioteca Orășenească Borșa se reia șezătoarea săptămânală; Sunt invitate doamnele care îndrăgesc portul popular și arta confecționării lui - 13 ore în urmă
Eveniment cultural de excepție: La Borșa se va organiza Simpozionul „Nicoară Timiș – 100 de ani de la naștere” - 15 ore în urmă
Sunteți invitați să sărbătoriți Ziua Culturii Naționale alături de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” - 17 ore în urmă
Alexandru Pașca şi Marius Tătar de la Academia de Șah Maramureș, locul II la Concursul național școlar ”Elisabeta Polihroniade” - 17 ore în urmă
2025 a fost declarat „Anul Mihai Eminescu” - 18 ore în urmă
Două gimnaste valoroase ale României au fost admise la universități din SUA - 18 ore în urmă
Cum poți obține o reducere de 10% pentru plata impozitelor - 19 ore în urmă
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Sfaturi de viață pentru părinți și măsuri în beneficiul copilului; Adaptarea celor mici, la mediul școlar
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Sfaturi de viață pentru părinți și măsuri în beneficiul copilului; Adaptarea celor mici, la mediul școlar
Pentru că urmează în curând să înceapă școala, în materialul de azi m-am gândit să vorbesc despre adaptarea copilului la școală.
Când un copil se adaptează la școală, poate trece printr-o serie de stări emoționale, cum ar fi anxietatea, curiozitatea, stresul, entuziasm și poate chiar o combinație a acestora.
Se schimbă rutina, se schimbă mediul. Ce este important, e să le acordați sprijin, comunicare pozitivă, să le fiți alături, să-i simțiți, să-i auziți și să le răspundeți la întrebări.
Adaptarea la școală are 2 faze: cea de dinainte de începerea ei și cea care debutează după ce începe școala.
Înainte de începerea școlii:
RESPONSABILIZAREA: Să aibă sarcini rezonabile pe măsura vârstei și puterii lui care să îl facă să se simtă capabil și competent. De exemplu, să pună farfuria după ce a mâncat în locul special pentru asta, să ducă hainele murdare la coșul pentru rufe, să ajute la treburile casei.
DISCIPLINA: Să știe că sunt reguli pe care trebuie să le respectăm pentru a conviețui. Acestea se aplică acasă și în societate.
DEZVOLTAREA ABILITĂȚILOR SOCIALE, EMOȚIONALE, AUTOCUNOAȘTEREA: E important să îi ajutăm să-și înțeleagă emoțiile proprii, să fim deschiși și la a asculta viziunea proprie asupra lucrurilor. E important să avem comunicare deschisă: ”- Ce ți-a plăcut azi la grădi/școală?”, ”- Cu cine te-ai distrat cel mai bine?”, ”- Cum te-ai simțit atunci când …?” etc. De obicei părinții încep cu ”- Ce-ai făcut la școală?”, ”-Ce note ai luat?”, deci comunicatea s-a terminat. Ideea este să vorbiți despre cum se simte, decât ce note a luat! E important să le recunoaștem emoțiile, e ok să simtă diferit. Puteți folosi jocuri de rol.
ATITUDINEA POZITIVĂ ȘI RAȚIONALĂ A PĂRINTELUI E IMPORTANTĂ: Dacă tu nu-ți gestionezi starea, ce pretenții ai de la copil? Vorbiți despre experiențele voastre pozitive, nu despre toate tragediile prin care voi ați trecut. Să le transmitem emoții cât mai pozitive. Pentru cei foarte mici, ar fi de preferat să vizitați școala înainte. E important să aibă o reprezentare mentală pentru a-și putea imagina cum o să fie acolo.
În faza de începere a școlii:
RUTINA: Le oferă siguranță, stabilitate, predictibilitate. Mențineți o rutină zilnică stabilă pentru somn, mese și activități. Rutina îi poate oferi copilului o senzație de siguranță și predictibilitate.
ÎNCURAJAREA EFORTULUI: Încurajați eforturile copilului și oferiți-i laude pentru realizările sale, indiferent cât de mici. Acest lucru îi va crește încrederea în sine.
COMPORTAMENTUL VOSTRU E MODEL: Fiți un model de comportament pozitiv și adaptabil. Copiii tind să învețe mult din comportamentul părinților lor. Frica, anxietatea, neliniștea le-o transmiteți mai ales non-verbal. Nu înseamnă că dacă nu vă spuneți temerile ei nu le simt.
Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN
Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!
*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!
Citește și