Share
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Sfaturi de viață și sănătate pentru a avea succes semnificativ, în lupta cu stresul! Exercițiu binevenit!

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Sfaturi de viață și sănătate pentru a avea succes semnificativ, în lupta cu stresul! Exercițiu binevenit!

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Sfaturi de viață și sănătate pentru a avea succes semnificativ, în lupta cu stresul! Exercițiu binevenit!

Pentru a fi cât mai buni, mai sănătoși și pentru a ne atinge potențialul este esențial să înțelegem efectul puternic pe care îl are stresul asupra noastră, asupra creierului, corpului… O doză mică de stres și pe termen scurt are efecte pozitive, avem șansa să ieșim de pe pilotul automat, să ieșim din zona plictiselii, lipsei de chef și să ne îndreptăm spre acțiune, interes și atenție. Ok.

Deci, dacă e pe termen scurt, putem atinge starea de performanță, de curgere, dar dacă stresul durează prea mult, atunci performanța maximă incepe să scadă și hop, ne trezim cu anxietatea în cârcă și într-un final vom epuiza. Spre exemplu, sportivii de top reușesc în mare măsură să stăpânească acest ciclu al stresului. Nu prea o să întâlniți jucători care să fie excepționali în fiecare secundă. Ei trec prin diferite faze, de la secreția de hormoni și activarea creierului, stare de curgere, solicitare, până la plictis, odihnă etc. Știu bine să dozeze acest dans până la următorul val de stres. Deci, dacă acest lucru nu se prelungește este chiar benefic. Nu doar sportivii stăpânesc acest lucru, ci și doctorii, oamenii de business, actorii, oricine dorește să fie bun în ceva.

Hai să vă ofer un simplu exercițiu de relaxare, care nu vă ia prea mult timp, dar pe care, dacă doriți rezultate, trebuie să perseverați. Această tehnică de relaxare ne ajută să ne destresăm, inclusiv să ameliorăm anxietatea. E un exercițiu de ÎNCORDARE și DESTINDERE (al maestrului în meditație DAVIDJI). Gândiți-vă la un lucru care nu vă dă pace de cel puțin 3 săptămâni. Refaceți-l în minte. Încercați să vă conectați cu emoția care o trăiți. Numiți-o cu voce tare. Acum, localizați în corpul vostru, senzația de discomfort pe care v-o crează. Poate apărea la nivelul plexului, al capului, gâtului, stomacului etc. Identificați exact unde în corp o percepeți. Puneți mâna în acel loc. Dați-i nivelului de discomfort o notă pe o scară de la 1 la 10. Acum, inspirați adânc și strângeți tare pumnul de la mâna dreaptă. Continuați să vă țineți respirația. Cu pumnul strâns, încordați mâna draptă de la încheietură la antebraț, până la umăr. Țineți respirația încă 10 secunde, apoi relaxați brațul și expirați. Faceți același exercițiu și cu mâna stângă. Scuturați brațele. În continuare, faceți același lucru cu piciorul drept, încordându-l pentru aproximativ 10 secunde de la gleznă și gambă până la coapsă, inspirând adânc și încordând mușchii. Expirați și relaxați-vă mușchii în același timp. Apoi, similar cu piciorul stâng, după care scuturați picioarele.

Acum inspirați lent și adânc. Încordați-vă brațele și picioarele, țineți-vă respirația și strângeți abdomenul…tot 10 secunde. Rămâneți așa…după care expirați, relaxați brațele, picioarele și abdmenul. Odihniți-vă câteva secunde și lăsați sângele să își reia circulația normală în organism. S-ar putea să simțiți cum sângele se răspândește în corp,ajungând la cap, pelvis, gât, spate. Acum inspirați lent și adânc pe nas și oftați în timp ce expirați pe gură. Repetați de 3 ori. După ultimul oftat, respirați normal și observați, pur și simplu, cum se simte corpul și mintea. Acest exercițiu este benefic nu numai mușchilor, ci și la nivel molecular. Se produc acei hormoni de refacere ai organismului, ajutând sistemul imunitar să lupte mai eficient în fața „dușmanilor”, astfel încât leucocitele sunt trimise în regiunile slăbite ale corpului. Puteți să îl faceți de câte ori vreți pe parcursul zilei, dar trebuie să fii perseverent. Încercați să vă analizați starea înainte și după exercițiu. E perfect când stai în trafic, înainte de un examen, de o ședință, de o discuție importantă sau oricând stresul vă vizitează. SPOR!

Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN

Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Psiholog-psihoterapeut Cecilia Ardusătan). Dați like, share, subscribe!

*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu