Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania” a susținut mai multe spectacole în Iordania - 48 minute în urmă
PTF Sighetu Marmației: Se caută soluții pentru gestionarea migrației și prevenirea tragediilor - 3 ore în urmă
Perechea David Soponar – Izabella Bartha a strălucit la competiția internațională Austrian Pyramid Cup 2025 - 5 ore în urmă
Pârtia Șuior va găzdui a II-a ediție a competiției internaționale de schi alpin FIS Children Trophy 2025 - 5 ore în urmă
Marian Ilea, cronicarul prin excelență al Mittelstadtului, a lansat cartea „Vremuri îmbârligate” - 5 ore în urmă
Accident tragic pe pârtia de schi din Borșa - 6 ore în urmă
Fermierii din Baia Sprie informați despre cererile de plată pentru 2025 - 6 ore în urmă
Lumea teatrului românesc pierde un mare artist - 6 ore în urmă
Comuna Asuaju de Sus continuă programul de măsurători cadastrale gratuite în zona Lupiste - 8 ore în urmă
Ghinghis Han prinde viață la Muzeul de Istorie din Baia Mare - 8 ore în urmă
PTF Sighetu Marmației: Se caută soluții pentru gestionarea migrației și prevenirea tragediilor
Astăzi, la Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației, a avut loc o conferință de presă susținută de oficiali ai Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmației, Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Maramureș, Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Maramureș, Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Maramureș și Serviciului Public Salvamont Maramureș.
Tema principală a fost gestionarea situației operative la frontiera de nord a României cu Ucraina, în contextul trecerilor ilegale ale frontierei de către cetățeni ucraineni.
În cadrul conferinței, chestorul de poliție Florin Coman, șeful ITPF Sighetu Marmației, a declarat că, în anul 2024, peste 13.000 de cetățeni ucraineni au fost depistați trecând ilegal frontiera în România, majoritatea prin zonele montane ale Maramureșului.
Acest număr reprezintă o creștere de trei ori față de anul 2023, când au fost înregistrate aproximativ 3.868 de astfel de cazuri.
Majoritatea acestor treceri ilegale au avut loc în județul Maramureș, datorită terenului accesibil de pe partea ucraineană, care permite deplasarea facilă până în apropierea frontierei de stat.
Din păcate, mulți dintre cei care încearcă să treacă ilegal frontiera își pun viața în pericol, traversând râul Tisa sau zone montane dificile.
De la începutul conflictului din Ucraina, 28 de cetățeni ucraineni și-au pierdut viața în astfel de încercări, 16 fiind găsiți pe malul românesc al râului Tisa și 12 în Munții Maramureșului.
Pentru a gestiona eficient această situație, autoritățile române au implementat măsuri precum suplimentarea personalului în punctele de trecere a frontierei, colaborarea cu agenția FRONTEX și desfășurarea de misiuni aeriene de supraveghere. De asemenea, a fost deschis Punctul de Trecere a Frontierei Vicovu de Sus în județul Suceava și s-au realizat reamenajări la Punctul de Trecere a Frontierei Siret pentru a facilita fluxul de persoane.
La conferință au participat și comisarul-șef de poliție Simona Chioran, director al Centrului Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Maramureș, comisarul-șef de poliție Daniel Cătană, șeful IPJ Maramureș, colonelul Dan Pop, adjunctul IJJ Maramureș, lt. col. Florin Bizău, prim-adjunct al ISU Maramureș, și Dan Benga, șeful Serviciului Public Salvamont Maramureș.
Aceștia au subliniat importanța cooperării interinstituționale în gestionarea fluxului de migranți și asigurarea protecției acestora, precum și a comunităților locale afectate de acest fenomen.
Vasile Petrovan