Share
Realitatea de la noi: Acum județul Maramureș sub jumătatea clasamentului realizat în țara noastră, la accesibilitatea unui credit, pentru locuință!

Realitatea de la noi: Acum județul Maramureș sub jumătatea clasamentului realizat în țara noastră, la accesibilitatea unui credit, pentru locuință!

Realitatea de la noi: Acum județul Maramureș sub jumătatea clasamentului realizat în țara noastră, la accesibilitatea unui credit, pentru locuință!

Maramureșul se află pe locul 25 în țara noastră în ceea ce privește accesibilitatea unui credit pentru achiziționarea unei locuințe, arată calculul realizat în conformitate cu statistica oficială.

Indicele în județul nostru este de 85,33%, fapt care îl plasează pe locul 3 în Regiunea Nord-Vest, după Cluj (locul 2 național) și Sălaj (locul 21 național), dar peste Satu Mare (locul 27 național), Bihor (locul 28 național) și Bistrița-Năsăud (locul 34 național).

Iată un exemplu fictiv realizat de hotnews.ro! Ioana și Marian Popescu se săturaseră să locuiască alături de părinți la doi ani de la nuntă și s-au gândit să se mute la casa lor. Partea proastă e că veniturile nu le ajungeau decât pentru un credit modest, din care abia își puteau cumpăra o garsonieră. Asta pentru că băncile se uită la veniturile pe care le iei și îți dau creditul astfel încât rata la bancă să nu depășească 40% din venit. Ori, dacă ai un venit de 2700 de lei net, e greu să visezi la un apartament de 3 camere, cum și-ar fi dorit cei doi. Le-a luat cam două luni căutarea cămăruței mult visate, și asta pentru că mulți agenți imobiliari le prezentau ori locuințe mai scumpe decât își permiteau, ori niște dărăpănături care necesitau alte mii de euro pentru a deveni funcționale.

E drept, inflația a înrăutățit lucrurile, din perspectiva viitorului cumpărător. Banca Națională a întărit principalul său mijloc de luptă cu inflația, crescând dobânda de politică monetară, impunând pe piață un trend de creștere care se va reflecta în majorări ale ratelor celor care deja s-au împrumutat în lei cu dobândă variabilă.

Ușurința de a obține un credit ipotecar se calculează cu ajutorul Indicelui de Accesibilitate (Housing Affordability Index- HAI). Acesta se obține raportând venitul median la venitul minim necesar pentru obținerea creditului.

Atenție, salariul median nu este totuna cu salariul mediu. Salariul median este salariul care împarte salariații în două părți egale: jumătate au salariile sub salariul median iar cealaltă jumătate îl au peste salariul median. În România, salariul median este mai mic decât cel mediu, întrucât avem mulți salariați cu venituri mici și puțini cu venituri mari și foarte mari. Mai spunem că suntem pe ultimul loc în UE după nivelul salariului median. Revenind la indicele de accesibilitate, cu cât acesta depășește 100%, cu atât creditul este mai accesibil pentru persoana respectivă. Implicit, cu cât acest procent este mai mic de 100%, cu atât creditul este mai inaccesibil pentru persoana respectivă. HotNews a calculat salariile mediane din fiecare județ în parte (pe baza informațiilor oferite de Institutul Național de Statistică) și a luat în calcul nivelul de acces la un credit în valoare de 230.000 de lei (46.000 euro echivalent), care împreună cu avansul, ar asigura achiziția unei locuințe de 55.000 de euro. Evident, Capitala este orașul în care salariile permit o accesibilitate ridicată a creditelor ipotecare. Alături de București, un grad de accesibilitate de peste 100% întâlnim în Cluj, Ilfov, Timiș, Sibiu, Argeș și Prahova. La polul opus găsim județele Harghita, Gorj și Neamț, unde indicele de accesibilitate este sub 80%, mai arată sursa citată în acest articol.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu