Sunteți invitați să descoperiți expozițiile Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației - 27 minute în urmă
În Maramureș sunt disponibile 94 de locuri de muncă - 27 minute în urmă
Fila manuscrisă religioasă, copiată de Ioniță Voița Suceveanul, datează din anul 1766 - 55 minute în urmă
Băița va avea o bază sportivă modernă - 3 ore în urmă
Maramureșul, vizitat de artistul fotograf francez Charles Fréger - 3 ore în urmă
Pe 10 ianuarie, România sărbătorește ZIUA MATEMATICII, INFORMATICII ȘI ȘTIINȚELOR NATURII - 13 ore în urmă
Festivalul internațional de colinde, datini și obiceiuri de iarnă la ucraineni a ajuns la cea de-a XXXII-a ediție - 14 ore în urmă
Muzică și poezie în Parcul „Grădina Morii” din Sighetu Marmației de Ziua Culturii Naționale - 16 ore în urmă
La Biblioteca Orășenească Borșa se reia șezătoarea săptămânală; Sunt invitate doamnele care îndrăgesc portul popular și arta confecționării lui - 19 ore în urmă
Eveniment cultural de excepție: La Borșa se va organiza Simpozionul „Nicoară Timiș – 100 de ani de la naștere” - în urmă
20 de ani de la înființarea Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Baia Mare
În duminica a 34-a după Rusalii, 3 martie, a Întoarcerii Fiului Risipitor, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Parohia Ortodoxă „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Din soborul slujitor au făcut parte părintele arhimandrit Ioachim Tomoiagă, consilier social-filantropic și misionar, părintele paroh Gavril Gavriș, părintele Andrei Gavriș, contabil șef în cadrul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, părintele Bogdan Comiati din Arduzel, Arhid. Dumitru Botiș, director cu serviciile sociale eparhiale, Arhid. Gherasim Nap și Arhid. Onuț Păcurar, referent al secretariatului eparhial.
Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, eveniment ocazionat de împlinirea a 20 de ani de la înființarea parohiei, a binecuvântării Sfinte Cruci care va fi amplasată pe cupola centrală a sfintei biserici și a sfințirii baldachinului care adăpostește un fragment din veșmintele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, ocrotitoarea Moldovei, care se află în patrimoniul parohiei din anul 2015. Acest baldachin deosebit a fost realizat de un iscusit meșter în lemn din zona Neamțului.
În cuprinsul cuvântului de învățătură, Preasfinția Sa a explicat credincioșilor prezenți semnificația duhovnicească a pericopei evanghelice consemnată de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, ce face referire la întoarcerea fiului risipitor (cf. Luca 15, 11-32).
La final, părintele paroh Gavril Gavriș a mulțumit Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru prezența în mijlocul credincioșilor și pentru slujire, și, în semn de recunoștință și prețuire a oferit ierarhului o bederniță brodată cu chipul sfântului Gherasim de la Iordan și un coș cu flori.
„Această nouă parohie pusă sub oblăduirea duhovnicească a sfintei cuvioase Parascheva numără aproximativ 5.000 de credincioși. Lucrările propriu-zise la sfânta biserică au început din anul 2010, iar astăzi, în această duminică a Triodului, cu binecuvântarea lui Dumnezeu și din încredințarea Preasfințitului Părinte Episcop Iustin, am săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica provizorie pe care credincioșii din această parohie și-au făcut o biserică de lemn pe care au împodobit-o după toată rânduiala și în care se oficiază sfintei slujbe până la încheierea lucrărilor de la noua biserică. Îi mulțumim lui Dumnezeu și Îl rugăm să binecuvânteze pe părinții duhovnicești ai aceste parohii, ca împreună cu credincioșii, să poată să ducă până la sfârșit și să definitiveze lucrările de ctitorire a acestei biserici care se înalță spre slava lui Dumnezeu și spre mântuirea tuturor”, a explicat ierarhul.
Foto: Tudor Ciocotișan