Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania” a susținut mai multe spectacole în Iordania - 8 ore în urmă
PTF Sighetu Marmației: Se caută soluții pentru gestionarea migrației și prevenirea tragediilor - 10 ore în urmă
Perechea David Soponar – Izabella Bartha a strălucit la competiția internațională Austrian Pyramid Cup 2025 - 12 ore în urmă
Pârtia Șuior va găzdui a II-a ediție a competiției internaționale de schi alpin FIS Children Trophy 2025 - 12 ore în urmă
Marian Ilea, cronicarul prin excelență al Mittelstadtului, a lansat cartea „Vremuri îmbârligate” - 12 ore în urmă
Accident tragic pe pârtia de schi din Borșa - 13 ore în urmă
Fermierii din Baia Sprie informați despre cererile de plată pentru 2025 - 13 ore în urmă
Lumea teatrului românesc pierde un mare artist - 14 ore în urmă
Comuna Asuaju de Sus continuă programul de măsurători cadastrale gratuite în zona Lupiste - 15 ore în urmă
Ghinghis Han prinde viață la Muzeul de Istorie din Baia Mare - 16 ore în urmă
23 aprilie: Îl prăznuim pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință
În fiecare an, pe 23 aprilie, îl prăznuim pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. Potrivit creștinortodox.ro, Sfântul Gheorghe s-a născut în Capadocia din părinți creștini. A urmat cariera militară și a ajuns comandant în armata împăratului Dioclețian.
În anul 303, împăratul a dat un decret prin care toți creștinii erau obligați să se lepede de credința în Hristos și să se închine zeilor. Sfântul Gheorghe, pentru că nu a vrut să jertfească zeilor, a fost condamnat la moarte prin decapitare în anul 303, în ziua de 23 aprilie.
Sfântul Gheorghe în iconografie
Iconografia păstrează imaginea Sfântului Gheorghe călare pe un cal, străpungând cu sulița un balaur. Este vorba despre o legendă pioasă, în care Sfântul Gheorghe salvează cetatea Silena, din provincia Libiei, terorizată de un balaur. Această imagine a sfântului a rămas în amintirea oamenilor ca model de curaj în lupta cu diavolul.
Mai este reprezentat într-o mantie roșie, culoare tradițională pentru un martir, dar și ca razboinic pedestru sau ca tribun militar în veșminte patriciene, cu o diademă metalică pe cap, cu o platoșă sub mantie, ținând o cruce în mâna dreaptă și o sabie în mâna stângă.