Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 1 oră în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 3 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 3 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 4 ore în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 4 ore în urmă
Salvamont Maramureş recomandă turiștilor o atenţie sporită pe domeniile schiabile - 4 ore în urmă
Vize anuale obținute pe loc, pe raza municipiului Baia Mare - 7 ore în urmă
Aeroportul din Cluj Napoca a introdus o nouă destinație - 7 ore în urmă
Prima întâlnire din 2025 a membrilor Cenaclului Scriitorilor din Maramureș - 7 ore în urmă
Sunteți invitați să descoperiți expozițiile Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației - 8 ore în urmă
9 noiembrie: Prăznuirea Sfântului Nectarie; Racla cu o parte a cinstitelor sale moaște va ajunge în Baia Mare mâine
Sfântul Nectarie din Eghina este prăznuit anual pe 9 noiembrie.
Deşi Sfântul Nectarie este un sfânt aproape contemporan, evlavia oamenilor pentru el este una deosebită, fiind socotit sfântul care izbăveşte de cancer. În ţară la noi sunt mai multe biserici care îl au drept ocrotitor sau care deţin părticele din sfintele sale moaşte.
Sfântul Nectarie s-a născut în orășelul Silivria din Tracia, de pe actualul teritoriu al Turciei, la 1 octombrie 1846, fiind crescut, împreună cu cei 6 frați ai săi, în dreapta credință.
În Alexandria Egiptului, este numit predicator principal al Patriarhiei. Tot atunci, Sfântul Nectarie tipărește mai multe cărți de răspândire a dreptei credințe. Trece prin toate treptele ierarhice, fiind hirotonit (15 ianuarie 1889) episcop și numit Mitropolit de Pentapolis.
În anul 1890, din pricina unor neînțelegeri, este trimis în Grecia. Înjosit și trecut cu vederea multă vreme, ajunge în cele din urma director al Seminarului Teologic Ortodox Rizareion. Pe lângă formarea tinerilor seminariști, s-a ocupat și de creșterea duhovnicească și închegarea unei strânse comuniuni între cei care îi erau ucenici. Renunță la functia de conducător al Seminarului Teologic după ce consideră că și-a îndeplinit datoria și întemeiază, împreună cu un grup de ucenice, Mănăstirea Sfânta Treime din Insula Eghina.
După trecerea sa la cele veșnice, în 1920, printr-o întâmplare minunată, trupul său este descoperit neputrezit și izvorând mir. Canonizarea sa a avut loc în 1961, fiind serbat pe 9 Noiembrie.
Despre minunile săvârșite de Sfântul Nectarie în zilele noastre – mai ales vindecări de cancer și alte boli grave, ce se săvârsesc la moaștele sale, ori cu untdelemn de la candela sa – s-au scris nenumărate cărți.
Reamintim că în perioada 10-12 noiembrie racla cu o parte a cinstitelor moaște ale Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina – vindecătorul de cancer si ocrotitorul copiilor – va ajunge în Baia Mare. Aceasta va fi pusă spre închinare la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” (str. Pășunii, nr. 1A).
Citește și