Numeroase premii oferite în cadrul Concursului Eparhial Online de Pricesne „Rugăciune și cântare în Postul Mare” - 8 ore în urmă
Doar un egal pentru Minaur la Suceava - 10 ore în urmă
Alexandru Baboș: Bisericile de lemn sunt o oglindă a comunităților - 13 ore în urmă
Polițiști în acțiune la Ulmeni. Acțiune de ecologizare - 14 ore în urmă
Naționala a coborât șapte locuri în clasamentul FIFA - 15 ore în urmă
Ungaria își ia tălpășița din Curtea Penală Internațională! Ce urmează? - 17 ore în urmă
Concertul de pricesne „Ierusalimul lui Iisus în inimile noastre” va avea loc în Vișeu de Jos în Duminica Floriilor - 18 ore în urmă
Festivalul Primăverii Băimărene: Distracție în acest weekend la Baia Mare Value Centre - 18 ore în urmă
Conferinţa ”Terapia prin «lumină vie»” plus o lansare de carte la Biblioteca Județeană - 18 ore în urmă
Pe simezele Galeriei de Artă UAP Baia Mare puteți admira expoziția „ÎNVIEREA” - 18 ore în urmă
A fost hram la Mănăstirea Botiza; „Pe Dumnezeu dacă Îl iubim, nu trebuie să facem nimic ca să-L supărăm” – a precizat PS Iustin (GALERIE FOTO)
Joi, 6 august 2020, praznicul Schimarea la Faţă a Domnului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură la Mănăstirea Botiza, Protopopiatul Vişeu, cu ocazia hramului sfântului locaş de închinare.
Din soborul slujitor de 14 preoţi au făcut parte Pr. Mihai Chira, protopopul Vişeului, Pr. Ioan Pop, proin-consilier eparhial administrativ şi secretar eparhial, preoţi din Botiza şi din parohiile învecinate de pe Valea Iezei, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhid. Ionuţ Todorca, secretar eparhial, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu. La momentul chinonicului au interpretat pricesne închinate Maicii Domnului Arhidiaconii Vlad Verdeş, Teodosie Bud şi Ionuţ Todorca, care au încântat credincioşii cu vocile lor deosebite.
Mii de credincioşi au înconjurat Altarul de Vară în care a fost oficiată Sfânta Liturghie, iar unii au populat incinta largă a sfântei mănăstiri, majoritatea în locurile cu umbră.
Pornind de la Evanghelia acestui zilei, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un vast cuvânt de învăţătură, în care a vorbit despre „acest praznic sfânt, minunat, dumnezeiesc şi luminat”, precum şi despre minunaţii credincioşi maramureşeni, pe care i-a numit „văzători de Dumnezeu, ca şi Petru, Iacob şi Ioan, pentru că cred în El, îi luminează şi Îl mărturisesc. În Maramureş, Dumnezeu încă face parte din familie, din familia fiecărui maramureşean. Aici, suntem în Taborul României, în plină şi sfântă sărbătoare, într-un munte sfânt.”
„Deci, Apostolii au văzut, au primit dar de la Hristos să-L vadă pe Iisus Fiul lui Dumnezeu, nu doar pe Iisus din Nazaret, ci pe Iisus Dumnezeu Adevărat din Dumnezeu Adevărat pe Muntele Taborului. Şi prin ei, am văzut şi noi, şi în umanitatea întreagă ne-a rămas nouă această mărturie”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
„Pe Dumnezeu dacă Îl iubim, nu trebuie să facem nimic ca să-L supărăm. Şi acesta este procesul: să întoarcem îndărăt ce am făcut rău, să ne despătimim. Şi atunci, zice Sfântul Grigorie Palama, despătimindu-se, rugându-se mult, postind şi revenind la starea firească a omului după chipul lui Dumnezeu, omul poate întrezări lumina taborică sau necreată. Ce au văzut Sfinţii Apostoli pe Tabor, omul poate simţi şi poate întrezări. Omul despătimit poate simţi prezenţa lui Dumnezeu şi poate vedea lumina necreată. O lumină, care, atunci când vine, simte Duhul lui Dumnezeu, care este Duhul păcii. Duhul unei stări pe care ştii că nu ţi-ai putut-o crea tu singur, ca om, nici primi din lumea aceasta, ci e darul lui Dumnezeu. Asta au simţit Sfinţii. Aceasta este minunea schimbării la Faţă şi minunea schimbării noastre ca oameni şi ca creştini ai unei vieţi după placul lui Dumnezeu”, a mai subliniat Preasfinţitul Iustin.
Maica Nectaria, economa mănăstirii, a fost hirotesită stavroforă, cu dreptul de a purta Sfânta Cruce, ea fiind alături de maica stareţă atât în această mănăstire, cât şi, înainte, la Episcopie. Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a primit în dar o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul, pentru muzeul Episcopiei.