Share
A fost hram la Mănăstirea Rohița din Boiereni; află care este legenda acesteia (GALERIE FOTO)

A fost hram la Mănăstirea Rohița din Boiereni; află care este legenda acesteia (GALERIE FOTO)

Duminică, 5 iulie, a avut loc hramul Mănăstirii Rohița – „Sfinții Apostoli Petru si Pavel”.

Evenimentul a reunit preoți din întreg Maramureșul, alături de părintele arhimandrit Macarie Motogna și părintele protopop de Lăpuș, Florin Stan. Credincioșii prezenți au fost în număr mare.

Legenda lăcașului de cult

Potrivit creștinortodox.ro, numele mănăstirii nu vine de la Mănăstirea Rohia, cum s-ar putea crede, ci de la numele unui pârâu aflat în apropiere.

Pe locul actualei mănăstiri, în prima jumătate a secolului al XVIII-lea a funcționat o mănăstire, însă despre aceasta nu se cunoaște nicio informație exactă. Se crede că vechea mănăstire a fost desființată de autorități sau de necredincioșii din sat. Se poate ca trupele generalului Bukow, care au calcat în picioare nenumărate biserici și manastiri ortodoxe, să fi trecut și peste vatra acestei mănăstiri, mai înainte de jefuirea și incendierea ei.

Se spune că, în vremea unei secete îndelungate, călugării mănăstirii au plecat prin țară, pentru a aduna alimente. Atunci, mai mulți localnici lipsiți de frica lui Dumnezeu ar fi jefuit mănăstirea și i-ar fi dat foc. La întoarcere, când călugarii au aflat biserica făcută scrum, ei ar fi blestemat satul și ar fi poruncit pământului să nu mai răsară stejari.

Până astăzi, satul Boiereni a trecut de mai multe ori prin incendii și inundații. Cât despre stejarii care înconjoara toate satele vecine, în Boiereni aceștia abia dacă se zăresc. Se crede că blestemul a fost rostit într-o zi de vineri. Pentru aceasta, în semn de pocaință, vinerea, credincioșii din sat nu lucrează pământul.

Vechiul locaș monahal Rohița, distrus între anii 1761 -1762, a fost reîinființat în anul 1993, de către obștea Mănăstirii Rohia. Pe locul fostei mănăstiri se află o cruce din piatra, așezata cîndva în anul 1904. Pe cruce stă scris: „Roagăte și lucră”.

Dorința de a reface mănastirea a avut-o mai întâi preotul Emil Man, din satul Boiereni. Astfel, în anul 1985, în timpul comunismului, având binecuvântare de la Cuviosul Iustinian Chira, starețul Mănăstirii Rohia, părintele Emil, a început construirea unei biserici.

Paraclisul monahal este închinat Acoperamântului Maicii Domnului (1 octombrie), iar biserica mare, din lemn, este închinată Sfinților Apostoli Petru și Pavel (29 iunie). Biserica mare a fost construită în anul 2004, de către obștea monahală din Mănastirea Rohia, mai scrie creștinortodox.ro.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu