Share
A fost hram la Mănăstirea Săpânța Noul-Peri

A fost hram la Mănăstirea Săpânța Noul-Peri

Arhim. Macarie Motogna, exarh eparhial, a slujit vineri, 8 noiembrie, la Mănăstirea „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Săpânța Noul-Peri, ca delegat al Preasfințitului Părinte Episcop Iustin, cu ocazia hramului așezământului monahal și a rostit un cuvânt de învățătură.

„Mănăstirea medievală Perii Maramureșului a fost o ctitorie voievodală și prestigioasă a familiei Drăgoșeștilor, voievozi ai Maramureșului. Această mănăstire a devenit un puternic centru de rezistență împotriva catolicizării și calvinizării românilor ortodocși maramureșeni. La Mănăstirea Peri au rezidat episcopi, primul a fost Episcopul Simeon confirmat de Constantinopol, care hirotonea preoți și prezida adunările liturgice și îndruma poporul pe calea dreptei credințe. Ultimul episcop care a rezidat și la Peri a fost Episcopul Iosif Stoica – nobil maramureșan – născut la Criciova în dreapta Tisei, trecut în calendarul BOR cu titlul de „Iosif Mărturisitorul din Maramureș”, sărbătorit la 24 aprilie”, a explicat PS Iustin într-un cuvânt de învățătură.

Este cea mai înaltă biserică și construcție de lemn din Europa, măsoară 75 de metri, și este opera arhitectului Dorel Cordoș.

Este un loc care impresionează, fascinează, înalță, veghează, crucea binecuvântând locul vechii mănăstiri din dreapta Tisei, ea fiind așezată la distanța de aproximativ 10 kilometri în linie dreaptă de locul fostei mănăstiri.

Stareța Mănăstirii este Stavrofora Agnia Ciubanu.

Sursa foto: Maramureșu’ Meu (Constantin Ioan Lazu)


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu