Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 5 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 5 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 9 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 10 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 11 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 14 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 15 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 15 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 16 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
A fost hram la Mănăstirea Săpânța Noul-Peri
Arhim. Macarie Motogna, exarh eparhial, a slujit vineri, 8 noiembrie, la Mănăstirea „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Săpânța Noul-Peri, ca delegat al Preasfințitului Părinte Episcop Iustin, cu ocazia hramului așezământului monahal și a rostit un cuvânt de învățătură.
„Mănăstirea medievală Perii Maramureșului a fost o ctitorie voievodală și prestigioasă a familiei Drăgoșeștilor, voievozi ai Maramureșului. Această mănăstire a devenit un puternic centru de rezistență împotriva catolicizării și calvinizării românilor ortodocși maramureșeni. La Mănăstirea Peri au rezidat episcopi, primul a fost Episcopul Simeon confirmat de Constantinopol, care hirotonea preoți și prezida adunările liturgice și îndruma poporul pe calea dreptei credințe. Ultimul episcop care a rezidat și la Peri a fost Episcopul Iosif Stoica – nobil maramureșan – născut la Criciova în dreapta Tisei, trecut în calendarul BOR cu titlul de „Iosif Mărturisitorul din Maramureș”, sărbătorit la 24 aprilie”, a explicat PS Iustin într-un cuvânt de învățătură.
Este cea mai înaltă biserică și construcție de lemn din Europa, măsoară 75 de metri, și este opera arhitectului Dorel Cordoș.
Este un loc care impresionează, fascinează, înalță, veghează, crucea binecuvântând locul vechii mănăstiri din dreapta Tisei, ea fiind așezată la distanța de aproximativ 10 kilometri în linie dreaptă de locul fostei mănăstiri.
Stareța Mănăstirii este Stavrofora Agnia Ciubanu.
Sursa foto: Maramureșu’ Meu (Constantin Ioan Lazu)