Share
A fost hram la Mănăstirea Săpânța – Noul Peri; PS Timotei Sătmăreanul s-a aflat în mijlocul credincioșilor

A fost hram la Mănăstirea Săpânța – Noul Peri; PS Timotei Sătmăreanul s-a aflat în mijlocul credincioșilor

De slăvitul praznic al Înălțării Sfintei Cruci, joi, 14 septembrie, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Mănăstirea Săpânța – Noul Peri cu ocazia hramului așezământului monahal.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată pe Altarul de vară din incinta mănăstirii, de un sobor de preoți și diaconi, sub protia PS Timotei Sătmăreanul, în prezența numeroșilor credincioși, a autorităților locale și județene.

Între părinții slujitori amintim pe Pr. Vasile Aurel Pop, protopopul Sighetului, Pr. Iustin Luțai, paroh în Săpânța, Pr. Grigore Luțai, Pr. Vasile Hotico din Vadu Izei, Pr. Ioan Tomoiagă din Oncești, Pr. Dan Sidău, de la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sighetu Marmației și directorul Centrului Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, Protos. Nifon Neamciuc, starețul Mănăstirii Strâmtura, Pr. Stefan Codrea de la Parohia „Sfântul Gheorghe” Sighet, Pr. Pușcaș Gabriel Hrenyuk din Sarasău, Pr. Marius Iusco din Rona de Jos, Pr. Ilie Ciuban, paroh în Iapa – Sighet VI, Ierom. Nicolae Tat, duhovnicul mănăstirii, Pr. Gheorghe Chascear, din Câmpulung la Tisa, Arhid. Dumitru Botiș, inspector social eparhial, Arhid. Gherasim Nap, Arhid. Ioan Onuț Păcurar, referent secretariat, Arhid. Cristian Deneș, de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, alături de alți preoți invitați.

Răspunsurile la strană au fost oferite de membrii Grupului psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului condus de Florian Vois. La momentul Chinonicului, preoteasa Ioana Andreea Botiș a interpretat două pricesne tradiționale consacrate praznicului.

„Sărbătoarea de astăzi pe care noi o cinstim a fost rânduită din pronia lui Dumnezeu și din luminare sfântă, întrucât Sfânta Cruce este puterea lui Dumnezeu, este altarul de jertfă al Mântuitorului nostru Iisus Hristos, pe care a curs cel mai curat sânge: Sângele lui Dumnezeu, transformând lemnul cel de ocară pe care erau răstigniți și omorâți toți răufăcătorii, în Altar de Jertă, pentru ca să ne împace din nou cu Tatăl. Aceasta a fost rânduiala pe care Dumnezeu a gândit-o și pe care a rânduit-o în poporul Său și în lumea Sa. Astfel, ziua de 14 septembrie, nu este o zi întâmplătoare, pentru că ea, pe lângă mesajul pe care îl transmite are și o dimensiune istorică și duhovnicească, fapte care sunt consemnate și în Sinaxarul zilei”, a explicat PS Timotei Sătmăreanul.

„Evlavia și credința noastră în Sfânta Cruce nu începe numai de la anul 335 – de la înălțarea Sfintei Cruci de către episcopul Macarie al Ierusalimului, sau din anul 787 – atunci când a fost statornicită la Sinodul al șaptelea Ecumenic, cinstirea Sfintei Cruci – ci din momentul în care Iisus Hristos a fost răstignit pe lemnul crucii, pentru noi și pentru mântuirea noastră. Este o mare taină a lui Dumnezeu și o lucrare mai presus de înțelegere a fiecăruia dintre noi faptul că Dumnezeu L-a dat pe unicul Său Fiu preț de răscumpărare pentru noi. Cinstind Sfânta Cruce, cinstim pe Cel care S-a răstignit pe ea și a sfințit-o cu Însuși Sângele Său”, a concluzionat Preasfinția Sa.

La final, părintele protopop a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezența în mijlocul obștii monahale, pentru slujire și binecuvântare, și, în semn de prețuire și recunoștință a oferit ierarhului, din partea măicuțelor în frunte cu monahia Agnia Ciuban, stareța mănăstirii, a soborului de preoți și a credincioșilor, o icoană cu chipul Maicii Domnului și un coș cu flori.

Amintim faptul că în urmă cu 18 ani (2005) Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a fost hirotonit întru preot (ieromonah) de către Preasfințitul Părinte Iustin, la această mănăstire, iar în anul 2006, acum 17 ani, a fost ridicat la rangul de arhimandrit, informează Pr. Adrian Dobreanu, Responsabil Departament Comunicații Media-Online.

Citește și

Mănăstirea Săpânța “Noul Peri“, cea mai înaltă construcție de lemn din Europa și poate chiar din lume


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu