Metehăul – „vedeta” Bobotezei în unele sate din Maramureșul Istoric - 1 oră în urmă
Etnicii ucrainieni din Maramureș sărbătoresc Crăciunul - 2 ore în urmă
Globurile de Aur: Actorul de origine română Sebastian Stan, premiat pentru rolul din „A different man” - 2 ore în urmă
S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 6 ore în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 8 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 8 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 9 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - în urmă
A fost hram la Mănăstirea Strâmtura; „Dumnezeu și sfinții vindecă boli pe care nu le pot vindeca medicii, de aceea se obține vindecarea prin rugăciune și credință” – a spus PS Iustin
Miercuri, 14 octombrie, cu prilejul sărbătorii închinate Sfintei Preacuvioase Maici Parascheva de la Iași, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură la Mănăstirea Strâmtura, Protopopiatul Sighet, cu ocazia hramului lăcașului monahal.
Din soborul slujitor au făcut parte, Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarh mănăstiresc și starețul Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia, Protos. Dometie de la Mănăstirea Borșa Prislop, Protos. Nifon Neamciuc, starețul Mănăstirii Strâmtura, Pr. Gheorghe Ulici, secretarul protopopiatului Sighet, Pr. Marcel Oprișan din Parohia Bârsana, Pr. Gheorghe Bogdan Bele din Parohia Strâmtura, Pr. Vasile Cozma din Parohia Rozavlea – centru, Pr. Simion Smicală din Parohia Rozavlea – Sâlța, Arhid. Teodosie Bud, consilier economic, Arhid. Ionuț Todorca, consider cultural și secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare și Diac. Lucian Burnar, secretar, alături de alți părinți slujitori din parohiile învecinate.
Răspunsurile liturgice au fost date de membrii Grupului Bizantin „Theologos” al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, condus de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu. La momentul Chinonicului, tânăra Iulia Ioana Vlad a interpretat o cântare deosebită închinată Sfintei Cuvioase Parascheva.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Iustin a subliniat câteva aspecte importante din viața Sfintei Preacuvioase Maici Parascheva.
„Dumnezeu și sfinții vindecă boli pe care nu le pot vindeca medicii, de aceea se obține vindecarea prin rugăciune și credință”, a precizat Întâistătătorul Eparhiei noastre, în prima parte a cuvântului de învățătură.
„Este tristă, sfânta astăzi, însă tristă și natura înconjurătoare, deoarece astăzi, de ziua praznicului ei, este îngrădită; Iașiul, cel mai mare oraș din zona Moldovei, este apogeul cinstirii ei, dar la multe biserici și mănăstiri o sărbătorim, încă din anul 1955, când, în plină conducere comunistă și stalinistă, cultul cinstirii Sfintei Preacuvioase Maicii noastre Parascheva a fost generalizat în toată țara, în prezența a numeroși ierarhi români, precum și a unor reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Rusă și Bulgară (…).
„A trăit o viață de sfințenie, tocmai de aceea, după ani și ani, trupul a rămas neputrezit și frumos mirositor; toate acestea sunt pentru noi un prilej de bucurie dar un îndemn la mai multă rugăciune și priveghere”, a precizat Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.
La final, Preacuviosul Părinte Protosinghel Nifon a mulțumit Preasfințitului Părinte Episcop Iustin pentru prezența în mijlocul obștii monahale și a credincioșilor și a dăruit, din partea Mănăstirii, o icoană cu chipul Maicii Domnului și un coș cu flori, informează Arhid. Adrian Dobreanu, responsabil Comunicații Media-online.
1 Comentariu în această postare
Misu
Pe Pimen cum de nu a reușit să îl vindece?