Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 5 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 6 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 10 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 11 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 11 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 15 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 15 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 16 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 16 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
A fost hramul Catedralei „Sfinții Arhangheli” din Sighetu Marmației
Vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea închinată Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Catedrala Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sighetu Marmației cu ocazia hramului bisericii.
„Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este cinstită în mod deosebit în ținuturile din nordul-vestul României, în special în Maramureș, în Episcopia Maramureșului și Sătmarului, foarte multe biserici purtând acest hram al Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.
De fapt această tradiție care s-a încetățenit a fost preluată de la Mănăstirea istorică „Sfântul Arhanghel Mihail” de la Perii Maramureșului, cea de la 1391, stavropighie constantinopolitană. A purtat acest hram și familia Drăgoșeștilor a dăruit acest hram „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, deoarece ei înșiși aveau ocrotitori pe Sfinții Arhangheli, și apoi cea a Bogdăneștilor și bisericile și-au lat acest hram foarte multe, din cele 60 de biserici monument istoric, biserici de lemn în stil maramureșean, aproape 50 cred că au hramul Sfinții Arhangheli, la care se adaugă aproximativ 50 de alte biserici din cele două județe care au hram pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.
Deci, peste 100 de biserici din Episcopia noastră poartă acest hram. De ce au luat acest hram, mai ales bisericile străvechi? Pentru ca să protejeze credința ortodoxă strămoșească și să arate că țin de cea mai străveche mănăstire care a purtat ceste hram „Sfântul Arhanghel Mihail”. Catedrala „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din municipiul Sighetu Marmației a început în vremuri grele, a început a fi construită pentru această parohie în timpul comunismului, în 1985, cu multe insistențe și mult curaj.
Credincioșii ortodocși nu aveau o catedrală a municipiului Sighetu Marmației și a fost o necesitate pastorală și o mândrie națională și ortodoxă în același timp. Vrednicul de pomenire Părintele Mihai Oprișanu, cu familia dânsului și cu Consiliul Parohial și cu credincioșii acestei parohii au făcut toate demersurile și, în cele din urmă, au reușit să obțină autorizație de construcție și să pornească acest proiect neobizantin, cu acoperiș în stil moldovenesc, care, în 1998, după eliberare, a fost gata de sfințire.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian l-a invitat pe Patriarhul României, Preafericitul Părinte vrednic de pomenire Teoctist al României, care, împreună cu alți 8 Ierarhi, deci 9 Ierarhi, au sfințit această catedrală și au pecetluit-o, așezând-o sub ocrotirea hramurilor istorice, adică a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii ținuturilor din nord-vestul României.
Este catedrala municipiului Sighetu Marmației, care astăzi este păstorită de Părintele Dan Ioan Sidău, noul protopop a Sighetului, și director la Centrul Pastoral Cultural „Sfântul Iosif Mărturisitorul” și care a început lucrări de înfrumusețare aici, de înnobilare, în final cred că va trebui refăcută pictura integral, că s-a degradat între timp, și refăcută o pictură tot la fel, în stil neobizantin, ca să fie în ton cu catedrala și se vor impune reparații exterioare, că noi venim cu bucurie, aici sunt 6.000 de credincioși arondați, lângă părintele Dan Ioan Sidău este și părintele Mihai Oprișanu, fiul Părintelui fost protopop ctitor, Mihai Oprișanu, și păstoresc cu multă bucurie, biserica este foarte iubită de credincioși, venim întotdeauna de hramul catedralei din Sighetu Marmației.
Drept urmare, în 2016, în 8 noiembrie, am proclamat pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, așa cum se procedează, de fapt, în cele 8 protopopiate, și la catedralele importante din municipiile importante și din orașele importante, am dăruit Sfinți ocrotitori. Era firesc ca Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil să devină Sfinți Ocrotitori ai municipiului Sighetu Marmației, când a fost zugrăvită și icoana de către fostul protopop, Părintele Vasile Aurel Pop, zugrăvită icoana Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și oferită instituției Primăriei Sighetu Marmației, ca să fie așezată la loc de cinste.
Deci toate acestea, spre slava lui Dumnezeu, spre bucuria credincioșilor și spre slava Sfintei Biserici Ortodoxe Strămoșești. Dăm slavă lui Dumnezeu și pentru frumusețea acestei zile, în care, iată, ne-am adunat să-i cinstim pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, să le arătăm recunoștință, pentru că au apărat sfânta și dreapta noastră credință prin toate bisericile și mănăstirile care i-au avut ocrotitori pe ei: Sfântul Arhanghel Mihail cu sabia de foc, iar Sfântul Arhanghel Gavriil prin veștile bune și darurile și binecuvântările pe care ni le-a adus. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a spus PS Iustin.
Soborul slujitor a fost alcătuit din Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic și misionar, administratorul eparhial al bisericii cu hramul „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Sighetu Marmației, Protos. Dr. Chesarie Bertea, protopop de Atlantic New York – Washington, SUA, de origine de lângă Baia Mare, Pr. Dan Ioan Sidău, paroh, protopopul Sighetului și directorul Centrului Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Sighetu Marmației, Pr. Vasile Aurel Pop, protopop onorific al Sighetului, Pr. Mihai Chira, protopopul Vișeului, Pr. Mihai Oprișanu, coslujitor, Pr. Mădălin Bontoș, eclesiarhul catedralei Sfântului Iosif Mărturisitorul, Pr. Vasile Dunca, preot slujitor la această biserică, Pr. Marius Iusco, Pr. Iustin Luțai din Săpânța, Pr. Sorin Ferenț din Botiza, Pr. Ștefan Codrea din Vadu Izei, Pr. Vlad Mihai Popovici, Pr. Vlad Mitruț, Pr. Ștefan Dan Pop, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol, Diac. Lucian Hotico.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, dirijat de Florian Vois, și de Corul „Buna Vestire” al parohiei, dirijat de doamna preoteasă prof. Carmen Oprișanu.
Părintele Dan Ioan Sidău a primit Ordinul Crucea Justinian Arhiepiscopul pentru clerici, Diaconul Lucian Hotico a fost hirotesit Arhidiacon, primarul Sighetului, Vasile Moldovan, a fost distins cu Crucea „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul”, profesoara și preoteasa Carmen Oprișanu, dirijoarea Corului „Buna Vestire” a fost distinsă cu Crucea „Justinian Arhiepiscopul”, iar corul cu Medalia „Justinian Arhiepiscopul”.
Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a primit în dar din partea credincioșilor un baston și un tablou în cărbune, informează Andrei Fărcaș – redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”
Foto: Arhid. Vasile Pop – consilier eparhial pentru protocol