Maramureșencele Nicola Codrea și Sara Sitar, vicecampioane naționale la categoria U14 dublu fete la Campionatele Naționale Individuale Indoor - 57 minute în urmă
Intervenție de urgență la biserica de lemn din Buteasa; Se află în cea mai avansată stare de degradare dintre toate bisericile de lemn maramureșene - 2 ore în urmă
PS Timotei Sătmăreanul își serbează ziua de naștere - 3 ore în urmă
Cum vor fi calculate bursele școlare pentru anul școlar 2025-2026 - 19 ore în urmă
Ateliere practice de literație pentru educatorii și învățătorii din Maramureș - 19 ore în urmă
Bilete de avion mai ieftine cu 60%, în luna ianuarie - 19 ore în urmă
Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - 1 zi în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 1 zi în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 1 zi în urmă
A fost hramul de iarnă al Mănăstirii Moisei, cea mai veche din Eparhie (FOTO)
Cu prilejul Praznicului Întâmpinării Domnului, miercuri, 2 februarie, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Moisei, Protopopiatul Vișeu, cu ocazia sărbătoririi hramului de iarnă al lăcașului monahal.
Din soborul părinților slujitori au făcut parte Arhim. Teofil Pop, starețul mănăstirii, Pr. Ioan Socolan, protopopul Sătmarului, Pr. Mihai Chira, protopopul Vișeului, Arhim. Ghelasie Maxim, iconomul Mănăstirii Rohia și consilier silvic, Protos. Ambrozie Piticari, duhovnicul Mănăstirii Borșa Pietroasa, Arhid. Dumitru Botiș, inspector social eparhial, Arhid. Gherasim Nap, Diac. Ioan Onuț Păcurar, referent secretariat alături de alți preoți slujitori din parohiile învecinate mănăstirii.
Răspunsurile la strană au fost date de un grup de preoți și cântăreți din cadrul Protopopiatului Ortodox Vișeu.
La final, preacuviosul părinte stareț Teofil a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezența în mijlocul obștii monahale, și, în semn de recunoștință și mulțumire, i-a dăruit din partea viețuitorilor mănăstirii o bederniță brodată, o icoană cu chipul Maicii Domnului și un coș cu flori, informează Adrian. Adrian Dobreanu, Responsabil Comunicații media-online.
Mănăstirea Moisei este cea mai veche mănăstire din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului. Mănăstirea este menţionată în documente în 1637 ca reşedinţă a Episcopului Dumitru Pop şi metoc al Mănăstirii Putna.
În incinta aşezământului monahal se află biserica de lemn, sfinţită în 1672 de către Sfântul Ierarh Sava Brancovici, Mitropolitul Ardealului.
Biserica nouă de zid este construită între 1910-1911, pictată în 1982 şi sfinţită în 1986, potrivit basilica.ro.