Papa Francisc a fost înmormântat astăzi în Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma - 6 ore în urmă
Karatiștii din Fărcașa au obținut rezultate frumoase la ediția a XXV-a a Campionatului Interjudețean de Karate Shotokan - 6 ore în urmă
Evenimente importante pe agenda Consiliului Local Baia Mare - 7 ore în urmă
Părintele Irineu Bârle de la Mănăstirea Prislop, cetățean de onoare al comunei Boiu Mare; Este foarte cunoscut și iubit pentru activitatea sa spirituală, socială și culturală - 8 ore în urmă
Îndrăgita artistă Paula Seling, propusă pentru a primi titlul de cetățean de onoare al municipiului Baia Mare - 8 ore în urmă
Un patriot cu buget de Hollywood - 9 ore în urmă
Suzana și Daciana Vlad, gemenele folclorului maramureșean, invitate în cadrul evenimentului „Glasuri Pascale” - 10 ore în urmă
Cinematograful Borșa va găzdui premiera filmului „Legenda Castelului din Ardud” - 10 ore în urmă
La Teatrul Municipal Baia Mare se joacă spectacolul „reACȚIUNE – o fandacsie muzicală” - 11 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Meditație la Duminica Sfântului Apostol Toma - 11 ore în urmă
A fost hramul de iarnă al Mănăstirii Rohia
Vineri, 6 decembrie, de sărbătoarea închinată Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei și făcătorul de minuni, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia cu ocazia hramului de iarnă al așezământului monahal.
Din sobor au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, vicar eparhial, Arhim. Dr. Macarie Motogna, stareț și exarhul mănăstirilor și schiturilor, Arhim. Pantelimon Ilieș, de la mănăstirea gazdă, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul Lăpușului, Pr. Mihai Cornel Gheduțiu, secretar protopopesc, Pr. Vasile Mihai Hatos, paroh în Rohia, Pr. Viorel Nechita, pensionar, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, dirijat de Florian Vois.
La ectenia pentru cei adormiți au fost pomeniți întemeietorii și slujitorii acestei mănăstiri trecuți la Domnul.
„În fiecare an, la Mănăstirea Rohia, de Sfântul Ierarh Nicolae sunt pomeniți întemeietorii și ctitorii acestei sfinte mănăstiri, pentru că întemeietorul mănăstirii, în 1923, a fost preotul binecuvântat de Dumnezeu Nicolae Gherman, împreună cu credincioșii din localitatea Rohia. Au construit prima bisericuță, ca un cuib au Duhului Sfânt, pe această stâncă, așa cum au putut ei atunci. Dacă Nicolae s-a numit întemeietorul, Nicolae s-a numit și episcopul care a sfințit prima biserică, și anume Nicolae Ivan al Vadului, Feleacului și Clujului, că ținea de Cluj atunci zona Lăpușului și Maramureșul întreg. De aceea, când am rectitorit biserica Mănăstirii Rohia, la paraclisul de la primul nivel i-am dăruit hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, așa încât am alăturat pomenirea sau comemorarea ctitorilor, pe care o făcea Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian, cu sărbătoarea hramului bisericii și acum este desăvârșită această alăturare.
Deci suntem de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni, mare și blând păstor, mult iubit de popor, așa trebuie să spunem și așa glăsuiesc cântările de la slujba Sfântului Ierarh Nicolae și de la Acatistul lui, mare, bun, înțelept și bun păstor, mult iubit de popor, pentru că Dumnezeu l-a trimis în lume pentru poporul Său. Sfântul Ierarh Nicolae este model de păstorire pentru preoți, model de înțelepciune, de bunătate, de blândețe, de intervenție în viața oamenilor, când au necazuri, model pentru copilașii care îl iubesc foarte tare și în ajun pregătesc ei ghetuțele ca să le aducă daruri, face bucurie copiilor când sunt cuminți și le aduce daruri, dulciuri, lucruri pe care și le doresc. Sfântul Nicolae, când ei se roagă și-i cer ceva, el aude și știe și apoi aduce cadourile”, a spus PS Iustin.
După Sfânta Liturghie a fost oficiată slujba unui parastas pentru ctitorii și slujitorii mănăstirii care au trecut la Domnul.
Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a primit în dar o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos pentru Muzeul Episcopiei, informează Andrei Fărcaș – redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”
Foto: Arhid. Vasile Pop – consilier eparhial pentru protocol