Share
A fost hramul Mănăstirii Borșa-Pietroasa (FOTO)

A fost hramul Mănăstirii Borșa-Pietroasa (FOTO)

Marți, 29 august, de sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, cu începere de la ora 9:00, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit, pe Altarul de vară, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Borșa Pietroasa, Protopopiatul Vișeu, cu ocazia hramului așezământului monahal.

„Mănăstirea Borşa Pietroasa, aşa cum îi spune şi numele, este aşezată sub vârful Pietrosul Rodnei, la altitudinea de 1.000 de metri, la 5 km de centrul oraşului Borşa. S-a întemeiat în 2007, când Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian a pus piatră de temelie pentru biserica unui schit.

În 2013, la propunerea noastră, schitul a devenit mănăstire de măicuţe, sub coordonarea maicii stareţe Ioanichia Timiş, care provine dintr-o familie binecuvântată şi numeroasă, cu 9 copii, dintre care cinci fete au ales calea monahală. Însăşi mănăstirea este întemeiată pe dania părinţilor maicii stareţe, deci pe locul pe care l-au dăruit Episcopiei ca să se construiască pe el mănăstire.

În 2018, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, am târnosit frumoasa biserică de lemn, în stil maramureşean, cu pictură minunată, şi a fost un eveniment fără precedent. Obştea monahală numără 10 măicuţe, care au şi ateliere şi care a intrat deja în conştiinţa credincioşilor din oraşul Borşa, în atenţia Primăriei, care a asfaltat drumul până aici, în acelaşi timp scoţând din izolare creştinii şi borşenii care locuiesc pe marginea acestei văi ce urcă spre locul acesta.

În fiecare an se adună foarte mulţi credincioşi, mii de credincioşi, sobor mare de preoţi, deoarece este ultima sărbătoare înainte de a se reîntoarce maramureşenii, ca şi borşenii, la locul unde muncesc în străinătate, în toată Europa. De aceea este o sărbătoare impresionantă, cu participare foarte frumoasă şi numeroasă la sărbătoarea acestei mănăstiri, care este închinată praznicului Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a declarat PS Iustin.

Un sobor de peste 20 de preoţi şi patru diaconi a slujit la acest praznic, care a fost onorat de monahi şi monahii, stareţi şi stareţe din Transilvania şi Moldova. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, iar la Chinonic a cântat tânăra Silvia Timiş din Borşa, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu