Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 2 ore în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 5 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 8 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 9 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 9 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 11 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 12 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 13 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 14 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 15 ore în urmă
A fost hramul Parohiei Valea Muntelui – Bârsana
Marți, 25 iunie, în a treia zi după praznicul Pogorârii Sfântului Duh, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Parohia Ortodoxă „Sfântul Ioan Valahul” din localitatea Bârsana – Valea Muntelui, Protopopiatul Sighet, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Răspunsurile la strană au fost oferite de membrii Grupului psaltic „Sfinții Martiri Brâncoveni”, iar la priceasnă a cântat preoteasa Ioana Botiș.
La final, părintele paroh Marius Bizău a mulțumit Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru prezența în mijlocul credincioșilor și pentru slujire și, în semn de recunoștință și prețuire a oferit ierarhului un omofor și un epitrahil albastru și un coș cu flori.
Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Ioan Valahul” Valea Muntelui, din localitatea Bârsana, a fost înfiinţată în anul 2002 şi face parte din Protopopiatul Ortodox Român Sighet. „Valea” se deschide, după câteva sute de metri de la intrare, generoasă şi largă, întinzându-se până la Petrova. Casele se aşează între deal şi drum, pentru ca undeva, spre mijlocul zonei alte două văi, Valea Frumuşelii şi Valea Popii, întretaie axul principal al drumului în forma crucii. Tradiţia orală confirmă toponimia denumirii de Valea Muntelui prin faptul că în trecut ciobanii cu stânele din satele învecinate şi cei de pe Mara, chiar până la Breb şi Budeşti veneau pe „drumul oilor” spre munţii care se situează înspre graniţa cu Ucraina. În cărţile funciare „Bărsănescu” şi „Herştu” apar cu titlu original ca aparţinând comunei Bârsana din vechime. În 2018 lucrările au fost finalizate și biserica a fost târnosită de către Preasfințitul Părinte Iustin, marți 29 mai, în a treia zi de Rusalii.
Foto: Tudor Ciocotișan