Share
A fost târnosită biserica Parohiei Ortodoxe Berchez

A fost târnosită biserica Parohiei Ortodoxe Berchez

În duminica a treia după Rusalii, 25 iunie, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a resfințit biserica Parohiei Ortodoxe Berchez, Protopopiatul Chioar, apoi a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

„Am venit cu bucurie în mijlocul dragostei credincioşilor din comunitatea mică Berchez, aproximativ 160 de credincioşi. Localitatea este mai mare, majoritari sunt creştinii reformaţi maghiari, însă comunitatea românească este foarte dinamică.

De 7 ani, pe al optulea an, de când păstoreşte aici părintele Ciprian Paul Surduc, s-au apucat de restaurarea bisericuţei lor, care este o catedrală mică, în miniatură, pe care o iubesc foarte mult, biserica are peste 160 de ani, este monument istoric, dar au refăcut-o în totalitate.

A fost de o modestie cuceritoare, aş spune eu, că bisericile modeste sunt cuceritoare că sunt sfinte, dar acuma este de o frumuseţe măreaţă şi are toate podoabele, toată frumuseţea unei biserici ortodoxe. S-a făcut catapeteasmă nouă, s-a pictat integral, a fost rezidită, propriu-zis, biserica, a rămas din cea veche numai scheletul, s-a turnat fundaţia integral, din beton, şi au fost tencuiţi pereţii din cărămidă, exterior şi interior, a fost construit un mic altar de vară pentru slujbele din timpul verii.

Astăzi suntem împreună preoţi din Protopopiatul Chioar, în special, şi aducem apreciere şi binecuvântare părintelui Ciprian, Consiliului Parohial şi credincioşilor de aici şi Dumnezeu i-a binecuvântat, iată, deşi suntem la sfârşit de iunie şi am trecut prin caniculă, după perioada de caniculă le-a dat Dumnezeu o vreme pe inima lor. Aşa cum a fost inima lor faţă de Dumnezeu şi de casa Lui cea preasfântă, care este aşezată sub ocrotirea Sfântului Ioan Botezătorul, iar astăzi o să-i ma dăruim un nou hram şi va fi împodobită după toată frumuseţea. Salvă lui Dumnezeu pentru toate!”, a spus PS Iustin.

Slujba de târnosire a constituit momentul culminant al acestei zile de sărbătoare pentru credincioşii ortodocşi din această comunitate. A fost uns cu Sfântul şi Marele Mir exteriorul pictura din interior, catapeteasma şi pictura de pe ea, interiorul Sfântului Altar, Proscomidiarul. În Sfânta Masă au fost aşezate Sfinte Moaşte de Sfinţi Mucenici, Documentul de Sfinţire, au fost puse în cele patru colţuri icoanele Sfinţilor Evanghelişti, toate sigilate cu ceară topită, a fost unsă Sfânta Masă cu Sfântul şi Marele Mir, au fost puse veşmintele şi obiectele pentru slujirea liturgică.

Pe parcursul slujbei de târnosire, Preasfinţitul Părinte Iustin a explicat credincioşilor principalele etape ale sfinţirii bisericii, ceea ce ei nu puteau să vadă din locul în care se aflau şi de atingerea Sfintei Mese echivalează cu o vizită şi închinarea la Mormântul Domnului de la Ierusalim.

Cu ocazia târnosirii, biserica a primit şi al doilea hram, „Sfântul Apostol, Întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan”, care este şi ocrotitorul tinerilor din Eparhie, pe lângă cel istoric, „Naşterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.

După oficierea Slujbei de târnosire, soborul a ieşit afară, în curtea bisericii, unde a fost săvârşită Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie de un sobor alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ, Pr. Ciprian Eugen Coza, protopopul Chioarului, Pr. Ciprian Paul Surduc, paroh, Pr. Ionuţ Pleş de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” Baia Mare, Pr. Ioan Gheduţ din Berchezoaia, Pr. Ioan George Krauciuc din Remecioara, Pr. Alin Sergiu Coman din Remetea Chioarului, Pr. Ioan Vele din Finteuşu Mic, Pr. Ionuţ Lupşe din Finteuşu Mare, Pr. Gabriel Ionuţ Dan din Posta, Pr. Gheorghe Ştirb din Săpâia, Pr. Bogdan Danco din Arieşul de Pădure, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Ipod. Vasile Pop.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois, iar la priceasnă au cântat Paul Coza şi Ana Maria Tibil.

Ca răsplată pentru efortul făcut timp de 8 ani în refacerea bisericii şi a spaţiilor din jur, dându-le o valoare cu totul nouă de când este paroh aici, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a ridicat la rang de iconom stravrofor pe preotul paroh Ciprian Paul Surduc, cu dreptul de a purta Sfânta Cruce, numind biserica şi clădirile care o înconjoară un ansamblu parohial de excepţie de înaltă valoare patrimonială, iar biserica „catedrala mică a Chioarului”.

Cu Diploma Anului Omagial au fost distinşi Călin Ovidiu Petrică, primarul comunei Remetea Chioarului, Consiliul Parohial, şi binefăcătorii Vasile Ilieş, Petru Timiş, Aneta Trif, Lena Coteţ, Reghina Fatul, Cosmin Chivu şi Sorin Iosub, pictorul bisericesc.

La rândul său, părintele paroh a mulţumit tuturor celor care au ajutat la frumoasele realizări şi a dăruit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, împreună cu credincioşii şi familia, o bederniţă cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului îndurerată de la Mănăstirea Rohia, iar pentru Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare un set de dichero-trichere, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

Foto: Ipod. Vasile Pop


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu