Andreea Ghițiu, una din vocile de aur ale Maramureșului: „Muzica este viața mea, este modul prin care mă exprim și prin care reușesc să transmit emoție” - 11 minute în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Meditație la Duminica vameșului și a fariseului – început al pregătirii noastre pentru Postul cel Mare - 1 oră în urmă
Profanare în inima Vaticanului! - 2 ore în urmă
Consiliul Județean Maramureș reduce cheltuielile pentru deplasările internaționale - 2 ore în urmă
Baia Mare vrea să eclipseze litoralul - 2 ore în urmă
În curând va avea loc vernisajul expoziției de pictură „Biblioteca mentală” a artistului Mircea Bochiș - 2 ore în urmă
Invitație la atelierul de pictat tricouri pentru copii - 2 ore în urmă
8 Februarie – O zi a științei și imaginației - 4 ore în urmă
Cursul de prim ajutor pediatric va avea loc în Baia Mare - 4 ore în urmă
Au început înscrierile pentru Concursul de eseuri „Mineralele din viața noastră” - 5 ore în urmă
Am intrat în „Săptămâna Patimilor”; azi e Lunea Mare
Săptămâna Patimilor exprimă perioada de la Florii până în Sâmbăta cea Mare inclusiv. Conform rânduielilor canonice, în această săptămână se ajunează până spre seara. Caracteristica esențială a acestei săptămâni sunt Deniile.
Potrivit creștinortodox.ro, luni, în Săptămâna Patimilor, se face pomenirea patriarhului Iosif, vândut de frații săi cu treizeci de arginți. El este o preînchipuire a lui Hristos, care a fost vândut de Iuda. Acuzat de desfrânăre, ajunge în temniță. În urma tălmăcirii unor visuri, este scos din inchisoare și pus administrator peste tot Egiptul. Stăpanirea lui Iosif peste Egipt era o prefigurare a biruinței lui Hristos asupra păcatelor lumii.
Tot în această zi se face pomenire și de smochinul neroditor, blestemat de Hristos să se usuce pentru că nu avea rod. E o pildă dată omului din care trebuie să rețină ca Dumnezeu este atât iubire, cât și dreptate. Deci, la judecata de apoi, El nu doar va răsplăti, ci va și pedepsi pe cei ce nu au rodit.
Începând cu Denia de duminica seara se cântă, până în Sfânta și Marea Joi, următorul tropar:
„Iată mirele vine în miezul nopții și fericită este sluga pe care va afla-o priveghind; iar netrebnica e cea pe care o va găsi lenevindu-se. Vezi dar, suflete al meu, cu somnul să nu te îngreuiezi, ca să nu te dai morții și afară din Împărație să te încui, ci te deșteaptă strigând: Sfânt, Sfânt, Sfânt esști Dumnezeul nostru, pentru Născătoarea de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi”.