Efectul promoțiilor și al campaniilor de publicitate în cazinouri - 3 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Copilul bun care nu a fost știut (m-a inspirat filmul „Adolescence”) - 3 ore în urmă
Baia Mare, în centrul unui scandal național - 4 ore în urmă
O zi neagră pentru cei mai bogați oameni ai planetei - 4 ore în urmă
Copiii Centrului de zi al Asociației Pirita Children au participat la proiectul „Plantează o FLOARE, sădește un POM, fă-ți datoria de om” - 5 ore în urmă
Concert de pricesne și muzică religioasă la Seini - 5 ore în urmă
„Cântați, Domnului, cântați”: La Sighetu Marmației va avea loc a IV-a ediție a Festivalului concurs de cântări religioase - 5 ore în urmă
Când omul sfințește locul - 7 ore în urmă
Atelier de încondeiat ouă la Centrul de informare turistică din Sarasău - 9 ore în urmă
Bărbat în stare gravă după ce a fost prins sub un mal de pământ surpat - 9 ore în urmă
Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, meditație la Duminica Ortodoxiei: „Să fim icoane unii pentru alții!”
Suntem în lumina primei duminici a Postului Mare, numită „a Ortodoxiei”, o zi de bucurie neprețuită deoarece este sărbătoarea mamei noastre duhovnicești, a Bisericii; Ortodoxia este ea însăși un izvor nesecat de bucurii și poate fi considerată o sărbătoare permanentă fiindcă trăim cu Hristos și în Hristos.
Biruința finală din anul 787 asupra ereziei iconoclaste ne aduce în prim plan cinstirea Sfintelor Icoane, puterea de a simți și de a vedea cu ochii noștri cei duhovnicești dincolo de materie, adică mai presus de minte și de cuvânt pe cei care se află zugrăviți sau pictați în iconografie: Persoanele Dumnezeirii, Sfinții, Sfintele Moaște, care, la rândul lor, revarsă și vor revărsa necontenit până la sfârșitul veacurilor, minuni, râuri de tămăduiri și bogate vindecări sufletelor și trupurilor noastre.
Acolo unde există o icoană, cu atât mai mult există și prezența lui Dumnezeu în acel spațiu binecuvântat, fie că este vorba de casa noastră sau de locul nostru de muncă.
Dar, înainte de toate, pentru a avea posibilitatea de a putea percepe cu ochii minții lumina Sfintelor Icoane, este necesar, fără a fi nevoie de o lege a fizicii, să ne transpunem, să ne transfigurăm, să oglindim și să ne oglindim pentru cei din jurul nostru, devenind exemple ziditoare de suflet. Știm faptul că icoanele răspândesc lumină cu putere de la Dumnezeu; astfel, să încercăm să fim și noi lumină pentru aproapele nostru. Din icoane izvorăște lumină; părintele Ioanichie Bălan sublinia faptul că lumina este semnul lui Dumnezeu, al binelui și al lucrurilor bune care se fac la lumina zilei.
Să devenim „icoane”, adică modele și pildă pentru alții și să mulțumim lui Dumnezeu fiindcă ne oferă posibilitatea ca atunci când ne trezim în fiecare dimineață, ne așează în fața noastră Icoana creației Sale, a naturii înconjurătoare, descoperindu-Se nouă pe măsura posibilității noastre de înțelegere.
Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu