Târgul de Florii – Meșteri și Meșteșuguri Tradiționale Maramureșene va avea loc în Baia Mare - 55 minute în urmă
Concert de pricesne și muzică religioasă „Din suflet de creștin” - 2 ore în urmă
Casa din Piața Gorki – proză de Marian Ilea (X) - 2 ore în urmă
Se organizează vernisajul expoziției de pictură „Armonii de primăvară” - 3 ore în urmă
Actor, regizor și realizator de emisiuni, la o dublă lansare de carte - 4 ore în urmă
Atenționare de călătorie de la MAE - 5 ore în urmă
”Zidul galben” și 15 bilete pe secundă - 5 ore în urmă
Clubul sportiv „Red&Black Dance”- o oportunitate de dezvoltare sportivă și personală - 6 ore în urmă
Astăzi despre Groenlanda, la 92 de ani de la un furt eșuat - 8 ore în urmă
În căutarea unui președinte - 10 ore în urmă
Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu: „Să ne asumăm Crucea de popor român al lui Dumnezeu!”
Din punct de vedere liturgic, spațial și temporal ne aflăm în duminica a treia din postul mare, o perioadă specială în care ne adumbrim la umbra Crucii celei de viață făcătoare a lui Hristos, cel răstignit și înviat.
Încă din epoca Noului Testament, după Pogorârea Duhului Sfânt și întemeierea Bisericii pe pământ, Dumnezeu, prin purtarea Sa de grijă, ne-a trimis spre încreștinare pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, proclamat ca „Ocrotitor al României”. Sfântul Andrei a avut sfârșit de mucenic, fiind răstignit, la Patras, lângă Corint (în Grecia), cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus de atunci „Crucea Sfântului Andrei”. Aceasta a fost prima cruce, ce a încreștinării poporului român. Crucea Sfântului Apostol Andrei a devenit și crucea noastră.
Întotdeauna ne-am asumat sau am fost nevoiți să ne asumăm din cauza vitregiilor istoriei, purtarea crucii. Poporul român, ca neam binecuvântat și întotdeauna creștin și-a însușit-o, asumat-o și purtat-o cu multă demnitate, chiar dacă uneori au fost și împrejurări mai puțin prielnice (uneltiri și războaie). Însă, datorită unor mari sfinți și personalități emblematice am stat mereu în picioare. Verticalitatea poporului român este unică. Aceasta poate fi considerată a doua cruce a poporului român! Poporul român nu a îngenuncheat în fața nimănui, niciodată, decât numai în fața lui Dumnezeu!, așa cum o spune foarte frumos, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.
Dar, până la sfârșitul veacurilor se mai poate vorbi despre o cruce a poporului român? Cu siguranță, da! Prin Crucea lui Hristos, poporul român va birui întotdeauna uneltirile vrăjmașilor celor văzuți și nevăzuți: globalismul și efectele sale, neomarxismul, comunismul, ateismul și alte ideologii.
Dacă fiecare dintre noi ne-am asuma crucea cu demnitate și cu bucurie pe umerii noștri, fără a cleveti indiferent dacă este mai grea sau mai ușoară, atunci România ar fi o țară a crucilor care vor sta mereu în picioare. O cruce pe care noi ne vom răstigni, dar vom și învia în binecuvântatul pământ al țării noastre!
Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu