Donație prețioasă pentru Casa Muzeu din Rogoz - 3 ore în urmă
19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 4 ore în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 5 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 5 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 6 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 6 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 10 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 16 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 18 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - în urmă
Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu: Un scurt gând la Evanghelia Întoarcerii Fiului Risipitor
În opinia mea, referitor la pericopa evanghelică care se va citi mâine (conform Luca 15, 11-32), în a doua duminică a Triodului (a Fiului Risipitor) în cadrul Sfintei Liturghii, ideea esențială care se poate desprinde – făcând o analogie cu societatea secularizată și secularizantă a acestor vremuri tulburi în care ne aflăm -, cred că este la modul imperativ, acela de a încerca de a nu ne risipi unii pe alții.
Chiar dacă din mila și înțelepciunea lui Dumnezeu co-existăm pe acest pământ, totuși, „numitorul comun” al fiecăruia dintre noi ar trebui să fie Hristos, Singurul care ne va primi întotdeauna cu brațele deschise ori de câte ori vom greși, fie împotriva oamenilor, fie la Cer, „împotriva” Lui!
Poate ne-am învățat a fi risipitori datorită faptului că în fiecare zi ducem o luptă continuă pentru existență – mai mult sau mai puțin utilă, în primul rând cu noi înșine, iar mai apoi, cu ceilalți din jurul nostru. Zilnic, risipim lucruri, risipim persoane și adeseori, ne risipim pe noi în raport cu ceilalți și cu natura înconjurătoare. Însă, de cele mai multe ori (dacă nu întotdeauna), risipa se plătește!
Concluzia simetrică între noi, cei de astăzi, și fiul cel risipitor este aceea că trebuie să-L punem pe Dumnezeu în viața noastră, ca măsură a tuturor lucrurilor, apoi, ori de câte ori vom cădea, să ne ridicăm, să ne întoarcem către Creator, zicând: „am greșit, Părinte, la cer și înaintea Ta!”
Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu