„De ziua ta, mamă”: Spectacol muzical organizat cu prilejul zilei de 8 Martie de Fundația The Voice - 5 minute în urmă
În Târgu Lăpuș a început „Târgul de Mărțisor” - 1 oră în urmă
Premii pentru elevi ai Școlii de Artă din Sighetu Marmației la Festivalul național-concurs „Comori Săliștene” - 2 ore în urmă
Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania” a susținut mai multe spectacole în Iordania - 13 ore în urmă
PTF Sighetu Marmației: Se caută soluții pentru gestionarea migrației și prevenirea tragediilor - 15 ore în urmă
Perechea David Soponar – Izabella Bartha a strălucit la competiția internațională Austrian Pyramid Cup 2025 - 17 ore în urmă
Pârtia Șuior va găzdui a II-a ediție a competiției internaționale de schi alpin FIS Children Trophy 2025 - 17 ore în urmă
Marian Ilea, cronicarul prin excelență al Mittelstadtului, a lansat cartea „Vremuri îmbârligate” - 17 ore în urmă
Accident tragic pe pârtia de schi din Borșa - 18 ore în urmă
Fermierii din Baia Sprie informați despre cererile de plată pentru 2025 - 18 ore în urmă
Azi se împlinesc 29 de ani de arhierie a Preasfințitului Părinte Iustin
La data de 17 aprilie se împlinesc 29 de ani de la hirotonia în demnitatea de Arhiereu a Preacuviosului Părinte Arhimandrit Iustin Hodea – Episcopul Maramureşului și Sătmarului – eveniment istoric care s-a petrecut la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia.
Astfel, ziua de 17 aprilie 1994 (pe atunci Duminica a 5-a din Postul Mare, a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca), are o însemnătate deosebită pentru Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului. Atunci a avut loc pentru prima dată după Revoluție o hirotonie întru Arhiereu.
Amintim faptul că prin nenumăratele mărturii, amintirile sau evocările pe care Preasfințitul Părinte Iustin le-a rostit în diferite contexte cu privire la alegerea în demnitatea de arhiereu, ne rămân întipărite aceste cuvinte profunde, pline de înțelepciune, dragoste și recunoștință: „ceea ce trăim astăzi este rodirea răbdării, bunătății, rugăciunilor, jertfelniciei, înțelepciunii, măsurii și blândeții Înaltpreasfințitului Părinte Justinian. În ceasurile grele venea la Rohia, noi eram copiii de suflet cu care se mângâia și se liniștea. Lucrarea noastră a fost realizată în simfonie. Între noi a patronat duhul Rohiei, deși era o diferență între noi de 40 de ani. Niciodată nu m-a coborât în fața colaboratorilor Înaltpreasfinției Sale, niciodată nu m-a oprit de la inițiativele mele, care erau spre bunul mers al Eparhiei spre slava lui Hristos și a Bisericii Ortodoxe Române”, mărturisește Preasfinția Sa.
În fiecare an, în apropierea acestui eveniment duhovnicesc, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin urcă în „Muntele cel Sfânt” al Rohiei, rugându-se și aprinzând lumănări pentru toți ocrotitorii și îndrumătorii Preasfinției Sale: monahia Maria Magdalena, IPS Arhiepiscop Justinian, arhimandritul Serafim Man, monahul Nicolae Steinhardt, dar și pentru marii ierarhi prin mâinile cărora a primit harul sfânt al arhieriei: mitropolitul Antonie Plămădeală, mitropolitul Bartolomeu Anania, Episcopii Emilian Birdaș și Ioan Mihălțan, prezenți atunci la eveniment, iar acum, fiind mutați la cer.
Astfel, de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii din Săptămâna Luminată, Preasfințitul Părinte Iustin se va afla acasă, la locul de metanie, în „Muntele cel Sfânt” al Rohiei, aducând binecuvântare peste monahii și ostenitorii lăcașului monahal și peste poporul cel credincios al lui Dumnezeu, mai de aproape sau mai de departe, pelerini, care cercetează Sfânta Mănăstire Rohia.
Întru mulți ani, Preasfinția Voastră!