Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 6 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 7 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 11 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 12 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 12 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 16 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 16 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 17 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 18 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Biserica de lemn de la Muzeul Satului Baia Mare
Lăcașul de cult din curtea Muzeului Satului din urbea noastră, poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, fiind sfințită în anul 1998. Ea datează din anul 1630 și a fost adusă din satul Chechiș, în anul 1939, de către Episcopia Greco-Catolică Română a Maramureșului, prin episcopul Alexandru Rusu. În patrimoniul bisericii se află icoane pe lemn din secolul al -XVIII-lea și icoane pe sticlă din secolul al -XIX-lea. Frumusețea ei este dată și de locul amplasării, pe Dealul Florilor, în preajma Muzeului Satului. Construcția nu este foarte mare dar se remarcă prin înălțimea ei. Respectă stilul de construcție maramureșean. În anul 1990, lăcașul sfânt a fost restaurat pe cheltuiala Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului. În fiecare duminică, la Liturghie și în zilele de sărbători legale, credincioșii băimăreni sunt prezenți la slujbele religioase. Cu fiecare treaptă urcată pănă la biserică, aceștia se reculeg spiritual, simțindu-se mai aproape de Dumnezeu.
Această biserică a fost inclusă de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș în proiectul său, Biserici din Țara Chioarului,TururiVirtuale. Troița de lângă biserică a fost sfințită în 2019 și este decorată cu motive tradiționale specifice Maramureșului: funia, copacul vieții, simboluri astrale.
Biserica de lemn din Chechiș reprezintă o frumoasă atracție turistică dar și un loc încântător de pelerinaj pentru cei care ne tranzitează orașul.
Lăcrimioara ZOTA