Numeroase premii oferite în cadrul Concursului Eparhial Online de Pricesne „Rugăciune și cântare în Postul Mare” - 8 ore în urmă
Doar un egal pentru Minaur la Suceava - 10 ore în urmă
Alexandru Baboș: Bisericile de lemn sunt o oglindă a comunităților - 13 ore în urmă
Polițiști în acțiune la Ulmeni. Acțiune de ecologizare - 14 ore în urmă
Naționala a coborât șapte locuri în clasamentul FIFA - 15 ore în urmă
Ungaria își ia tălpășița din Curtea Penală Internațională! Ce urmează? - 17 ore în urmă
Concertul de pricesne „Ierusalimul lui Iisus în inimile noastre” va avea loc în Vișeu de Jos în Duminica Floriilor - 17 ore în urmă
Festivalul Primăverii Băimărene: Distracție în acest weekend la Baia Mare Value Centre - 18 ore în urmă
Conferinţa ”Terapia prin «lumină vie»” plus o lansare de carte la Biblioteca Județeană - 18 ore în urmă
Pe simezele Galeriei de Artă UAP Baia Mare puteți admira expoziția „ÎNVIEREA” - 18 ore în urmă
Biserica de lemn din Budești Josani este considerată o capodoperă arhitecturală
Lăcașul sfânt din Josani a fost ridicat în 1643 în satul Budești (atestat documentar de la 1361). A fost declarată monument istoric în anul 1999 și poartă hramul „Sfântul Nicolae”. Amplasarea ei pe un delișor îi conferă o perspectivă impresionantă și o prezență vizibilă în peisaj. Cei care aleg să o viziteze se încarcă de o atmosferă solemnă și liniștită. Construcția din bârne de lemn este ridicată în maniera tradițională, cu cheotori, pe o fundație de piatră, fiind considerată o capodoperă de arhitectură a acelor vremuri. Pictura murală este datată din 1762.
Lungă de 18 m, lată de 8 m și cu turla înaltă de 26 m, aceasta este considerată a fi cea mai amplă biserică de lemn maramureșeană cu altar, naos și pronaos, pe acesta ridicându-se turla cu patru turnulețe (aspect frecvent la bisericile de lemn din Țara Lăpușului, dar singular în Maramureșul Istoric).
Biserica adăpostește cămașa din zale a haiducului Pintea Viteazul, Grigore Pintea – originar din satul Măgoaja (1670-1703). Acesta și-a încredințat cămașa bisericii după lupta împotriva tătarilor din anul 1717. Pictura interioară, proaspătă, armonioasă și luminoasă, realizată în anul 1762, e atribuită zugravului Alexandru Ponehalschi. Biserica are în patrimoniu și o impresionantă colecție de valoroase icoane pictate pe lemn datate în sec. XVII-XVIII, unele mai vechi chiar, împreună cu icoane pictate pe sticlă. Deosebit de valoroasă e considerată a fi icoana Sf. Ioan Botezătorul, pictată prin sec. XV, ajunsă aici de la o veche biserică maramureșeană.
Lăcrimioara ZOTA