Share
Biserica monument istoric din Rona de Jos

Biserica monument istoric din Rona de Jos

Comuna Rona de jos, județul Maramureș datează din anul 1360. Numele Rona provine de la rodus, rudus, rondus care înseamnă aramă neprelucrată.

Biserica de lemn din Rona de Jos este datată dendocronologic din perioada 1634-1644. Confirmarea a fost făcută datorită existenței a unuia dintre cele mai vechi clopote din Maramureș, din anul 1637. Acesta a fost mutat la biserica nouă de zid din sat cu ocazia conflictului interconfesional dintre ortodocși și greco-catolici.

Lăcașul de cult, monument istoric are hramul „Nașterea Maicii Domnului.” a fost supranumită „biserica cu ochi”.Trăsătura distinctivă a acestor biserici e dată de pridvorul închis, în care au fost tăiate deschizături mari, arcuite, asemănătoare ochilor și genelor lor. Legătura cu ochiul uman vine nu numai de la forma lor sugestivă, ci și de la faptul că în Maramureș, ca și în alte părți ale Europei, o fereastră era de obicei numită ochi. Surprinzător la aceste biserici sunt „ochii” tăiați în peretele ce despărțea biserica bărbaților de cea a femeilor. Aceasta nu a fost o simplă modă, ci o breșă semnificativă în tradiționala izolare a femeilor în corpul unei biserici și care, după toate aparențele, a apărut în aceste biserici.

Pictura interioară este complet degradată, cu vagi urme de culoare care mai există pe bolta naosului, mai ales deasupra corului. Icoanele au fost pictate de Ioan Plohod Zugravul din Dragomirești în anul 1817.

În anul 2000 credincioșii greco-catolici și-au redobândit biserica, renovată între anii 2001-2004 și dotată cu două clopote noi, donate de curatorul Nan Ioan.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu