Catedrala Episcopală din Baia Mare pune dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 1 oră în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 12 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 12 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 17 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - în urmă
Off-road ilegal oprit la Cavnic - 1 zi în urmă
Excursie pe Creasta Cocoșului în prima zi a noului an - 1 zi în urmă
Câine accidentat pe pârtie; Salvamontiștii maramureșeni au intervenit imediat - 2 zile în urmă
Biserica Ortodoxă sărbătorește punerea în raclă a Brâului Maicii Domnului
Pe data de 31 august a fiecărui an, Biserica Ortodoxă prăznuiește o sărbătoare importantă pentru credincioși: punerea în raclă a Brâului Maicii Domnului. Se spune că brâul a fost țesut de însăși Maica Domnului, din fire de cămilă și a vindecat de-a lungul timpului bolnavi de cancer, iar femei sterile au reușit să rămână gravide. După înălțarea ei cu trupul la ceruri, aceasta i l-a dăruit Sfântului Apostol Toma, celui care nu a fost prezent la înmormantare, ca semn al înalțării ei cu trupul la cer.
Din Sinaxarul închinat acestei zile aflăm că soția împăratului Leon cel înțelept (886-911), Împărăteasa Zoe, suferea de o boala gravă. Într-o noapte, prin vedenie dumnezeiască, primește vestea că, dacă se va atinge de Brâul Maicii Domnului, se va vindeca. La rugămintea Împăratului Leon, Patriarhul Constantinopolului a luat Brâul Maicii Domnului, și înconjurat de un sobor de preoți, a mers la curtea împărătească, unde s-au rugat pentru tămăduirea împărătesei. Aceasta s-a închinat și a adus cinstire Brâului Maicii Domnului și, atingându-se de acesta, s-a vindecat. Drept mulțumire, împărăteasa a brodat Brâul Maicii Domnului cu fir de aur și l-a reașezat în racla dăruită de împăratul Arcadie.
În a doua parte a secolului al XII-lea, Sfântul Brâu al Maicii Domnului a fost tăiat în fragmente, iar părți din el au fost dăruite mai multor biserici din Constantinopol. O parte din Brâul Maicii Domnului este păstrat în Sfânta Mănăstire Vatoped. Părți ale cinstitului Brâu al Maicii Domnului sunt prezente și în mănăstirile Dionisiu și Kato Xenia.
Lăcrimioara ZOTA