Share
Biserica Ortodoxă sărbătorește punerea în raclă a Brâului Maicii Domnului

Biserica Ortodoxă sărbătorește punerea în raclă a Brâului Maicii Domnului

Pe data de 31 august a fiecărui an, Biserica Ortodoxă prăznuiește o sărbătoare importantă pentru credincioși: punerea în raclă a Brâului Maicii Domnului. Se spune că brâul a fost țesut de însăși Maica Domnului, din fire de cămilă și a vindecat de-a lungul timpului bolnavi de cancer, iar femei sterile au reușit să rămână gravide. După înălțarea ei cu trupul la ceruri, aceasta i l-a dăruit Sfântului Apostol Toma, celui care nu a fost prezent la înmormantare, ca semn al înalțării ei cu trupul la cer.

Din Sinaxarul închinat acestei zile aflăm că soția împăratului Leon cel înțelept (886-911), Împărăteasa Zoe, suferea de o boala gravă. Într-o noapte, prin vedenie dumnezeiască, primește vestea că, dacă se va atinge de Brâul Maicii Domnului, se va vindeca. La rugămintea Împăratului Leon, Patriarhul Constantinopolului a luat Brâul Maicii Domnului, și înconjurat de un sobor de preoți, a mers la curtea împărătească, unde  s-au rugat pentru tămăduirea împărătesei. Aceasta s-a închinat și a adus cinstire Brâului Maicii Domnului și, atingându-se de acesta, s-a vindecat. Drept mulțumire, împărăteasa a brodat Brâul Maicii Domnului cu fir de aur și l-a reașezat în racla dăruită de împăratul Arcadie.

În a doua parte a secolului al XII-lea, Sfântul Brâu al Maicii Domnului a fost tăiat în fragmente, iar părți din el au fost dăruite mai multor biserici din Constantinopol. O parte din Brâul Maicii Domnului este păstrat în Sfânta Mănăstire Vatoped. Părți ale cinstitului Brâu al Maicii Domnului sunt prezente și în mănăstirile Dionisiu și Kato Xenia.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu