Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 48 minute în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 2 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 2 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 13 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 14 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 15 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - 18 ore în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - 19 ore în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - în urmă
În Baia Mare: Cât costă abonamentele și tichetele de parcare în acest an - în urmă
Catedrala Episcopală s-a dovedit a fi neîncăpătoare de Duminica Ortodoxiei (GALERIE FOTO)
Duminică, 17 martie, Duminica Ortodoxiei, peste 2.000 de credincioşi s-au rugat în Catedrala Episcopală, iar cei ce nu au mai putut intra înăuntru au ascultat Sfânta Liturghie pe scări şi din curtea interioară. În faţa Catedralei, studenţii şi elevii din Asociaţia Tinerilor Ortodocşi de pe lângă Catedrala Episcopală Maramureşeană (ATOCEM) i-au întâmpinat pe Ierarhii purtând 12 icoane.
Ortodoxia este «sarea pământului» (Matei 5, 13), plinătatea adevărului şi integritatea vieții omului, dreaptă credință și dreaptă viețuire – a spus în cuvântul său pastoral PS Părinte Timotei Sătmăreanul. Apoi, Arhierul –Vicar a reamintit originea și semnificația primei duminici din Postul Mare, sărbătoare care în spatele ei lupta dogmatică şi duhovnicească de peste un secol (726-843) a cinstitorilor sfintelor icoane cu cei care le denigrau şi le dispreţuiau, numiți iconoclaști.
După o întrunire teologică despre cinstirea icoanelor, la 11 martie 1843, în prima duminică a Postului Mare, împărăteasa Teodora și de curând alesul patriarh al Constantinopolului, Metodie (843-847), susținuți de poporul ortodox, au mers împreună în procesiune triumfală de la Biserica Vlaherne la Catedrala Sfânta Sofia, proclamând, în mod oficial şi definitiv, cultul Sfintelor Icoane.
Astfel, începând cu anul 843, prima Duminică din Postul Mare a devenit pentru întreaga Biserică Ortodoxă ziua de amintire a victoriei credinţei ortodoxe asupra tuturor ereziilor.