Share
Ce proiecte are Episcopia Maramureșului și Sătmarului (GALERIE FOTO)

Ce proiecte are Episcopia Maramureșului și Sătmarului (GALERIE FOTO)

La Centrul Episcopal din Baia Mare s-a desfășurat marți, 5 februarie, ședința anuală cu protoiereii din cele 8 protopopiate ale Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.

”Pe de o parte, se analizează felul în care protopopii și-au desfășurat activitatea în cadrul protopopiatului și și-au evaluat, la rândul lor, activitatea preoților din subordine și, pe de altă parte, pentru că suntem în «Anul omagial al satului românesc», încercăm să facem un proiect de program care să se desfășoare pe parcursul întregului an, nu doar la nivel eparhial sau protopopesc, ci și la nivel de fiecare unitate, fiecare comunitate, fiecare parohie, fiecare mănăstire”, a arătat Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.

Proiecte social-filantropice

Un loc aparte în munca protoiereilor l-a ocupat și în 2018 activitatea social-filantropică. „Ne bucurăm că la nivel eparhial avem cel puțin trei programe deosebite, și anume «Îmbracă un copil de sfintele sărbători de Paști», «Ghiozdanul micului creștin», care are în vedere copiii care încep un nou an școlar și au posibilități materiale mai reduse, și apoi «Ofer un dar de sfintele sărbători ale Nașterii Domnului». Acestea sunt trei proiecte la nivel eparhial, care au făcut posibilă ajutarea foarte multor tineri, foarte multor copii și se vede dinamica vieții bisericești și conștientizarea slujirii preoților și în acest sens. Apoi, la nivel social-filantropic, mai sunt și alte proiecte. Avem bucuria a foarte multe tabere cu tinerii. Peste 5.000 de tineri au fost în taberele organizate, care au depășit 180 la număr, ceea ce înseamnă că dinamica activităților cu tineretul este una deosebit”, a adăugat Episcopul Iustin.

Zece biblioteci

”Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru ceea ce s-a realizat și Îl rugăm să ne ajute ca în anul în care am intrat să punem pe picioare un proiect inedit, pe care îl vom face în parteneriat cu Biblioteca Județeană din Baia Mare, și anume organizarea a 10 biblioteci la nivel rural, 7 în țară și 3, probabil, la comunitățile de maramureșeni și sătmăreni plecate afară din țară, unde se vor dărui din partea Bibliotecii, prin dl. director Teodor Ardelean, în parteneriat cu Episcopia noastră, între 5.000 și 10.000 de volume de cărți. Deci, se vor alcătui și se vor organiza aceste biblioteci, în special la așezămintele unde se fac tabere cu tineretul”, a explicat Episcopul Iustin.

Case pentru nevoiași  

O prezentare a activității social-filantropice pe 2018 a făcut arhim. dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial pe acest domeniu. El s-a referit și la proiectele de viitor.

”În anul 2019 ne propunem să intensificăm activitățile și să le dinamizăm prin implementarea de noi proiecte. Unul din acestea se intitulează «Construiește o casă, zidește suflete» și ne propunem ca în fiecare protopopiat să identificăm un caz stringent din punct de vedere social și să construim o casă pentru o familie cu posibilități materiale reduse, fie că este vorba de o familie cu mulți copii, fie că este vorba de o calamitate sau un incendiu. Asta înseamnă că la sfârșitul anului acesta Episcopia va avea 8 case construite pentru nevoiași. Un alt proiect interesant este cel intitulat «Pastorația străzii», licențiat la sfârșitul anului trecut. La nivel eparhial avem și alte proiecte, cum este «Centrul de zi pentru persoane vârstnice», ce se va deschide în Protopopiatul Carei, precum și darea în folosință a Centrului pentru îngrijirea persoanelor în vârstă «Bunul Samarinean” din comuna Coroieni, cu o capacitate de îngrijire de 40 de persoane, și a Centrului de zi «Sfânta Tatiana» din Satu Mare, care oferă servicii pentru 100 de copii cu posibilități reduse de a se întreține în școală și pentru 40 de familii care beneficiază de sprijin din partea Asociației «Sfântul Acoperământ», care desfășoară activități în cadrul acestui centru. Ne propunem să achiziționăm de la Institutul Biblic un număr de 5.000 de cărți de învățătură de credință ortodoxă și să le distribuim gratuit către credincioșii noștri din cele 8 protopopiate. Avem două centre în construcție, din care unul se va ocupa de preoții pensionari, care, fie că nu au copii, fie că nu au locuință, care va fi în Parohia Săliștea de Sus din Protopopiatul Vișeu, pe care sperăm să-l inaugurăm în acest an. Tot pe linie de asistență socială, vom continua parteneriatele strategice cu DGASPC Maramureș și Satu Mare, precum și cu alți actori importanți în activitățile social-filantropice. În Episcopia Maramureșului și Sătmarului putem spune că se oferă servicii sociale pe baza viziunii Federației Filantropia. Pe cuprinsul Eparhiei funcționează peste 40 de asociații care dezvoltă activități social-filantropice”, a detaliat arhim. dr. Ioachim Tomoiagă.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu