Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 50 minute în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 4 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 7 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 7 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 8 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 10 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 11 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 12 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 12 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 13 ore în urmă
Clopotul cel mare pentru Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia a fost turnat la Satulung
Maramureșeanul Gabriel Radu Blotor este cel mai mare fabricant de clopote din România și al patrulea din Europa, putând realiza clopote de până la 35 de tone, pe orice notă muzicală. Cu toate aceste atuuri, pentru turnarea clopotelor de la Catedrala ”Mântuirii Neamului” – inclusiv cel de 25 de tone, cel mai mare clopot din Europa (cu excepția Rusiei) – Patriarhia Româna a apelat la producătorul austriac Grassmayr.
În schimb, Episcopia Maramureșului și Sătmarului a apelat la firma din Satulung a lui Gabriel Radu Blotor, pentru a turna clopotul cel mare, de două tone, de la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Însoțit de Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarh mănăstiresc și starețul Mănăstirii Rohia, și Arhid. Teodosie Bud, consilier economic eparhial, PS Părinte Episcop Iustin a asistat, ieri, 15 mai, la turnarea clopotului.
În conformitate cu rânduiala liturgică, înainte de turnarea acestuia, PS Părinte Iustin a citit rugăciunea prin care I se cere lui Dumnezeu să trimită harul Atotsfințitorului Său Duh asupra clopotului și să verse în acesta puterea darului Său, spre a-i chema pe credincioși la rugăciune, a le întări credința, a le spori evlavia, a le alunga lenea și a-i ajuta să se împotrivească bărbătește puterii celui rău.
Va urma apoi rugăciunea rostită în taină la slujba sfințirii clopotului: „Umple clopotul acesta de binecuvântarea Ta cea cerească, astfel ca glasul sunării lui auzindu-l puterile cele potrivnice ale văzduhului, să se depărteze de la curțile credincioșilor Tăi și toate săgețile lor cele aprinse, pornite asupra noastră, să se stingă; asemenea, trăsnetul fulgerelor, căderea grindinei și toată tulburarea cea vătămătoare a văzduhului fiind alungate și gonite de dreapta Ta cea atotputernică și tare, să se domolească, să se liniștească și să se depărteze.”