Florica Pop din Asuaju de Sus a împlinit 100 de ani - 4 minute în urmă
152 de ani de la nașterea lui IULIU MANIU - 6 ore în urmă
Vineri seară, de vizionat spectacolul „Căsătoria”, după N.V. Gogol - 7 ore în urmă
Teodor Perșa din Băiuț (1943-2006) – o viață pe note muzicale - 8 ore în urmă
Turiști fericiți după o plimbare cu sania, trasă de iapa Karina - 8 ore în urmă
A fost hramul de iarnă al Mănăstirii Scărișoara Nouă - 8 ore în urmă
Aducere aminte: Cu Lenuș la săniuș pe derdeluș - 8 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Două întâmplări din vremea când trebuia să devenim “oamenii noi” ai comunismului - 8 ore în urmă
SMURD Maramureș împlinește 15 ani - 9 ore în urmă
Marcel Mureșan, dialog cu Ioan Marchiș (II) - 9 ore în urmă
Conferință preoțească de primăvară la Sighetu Marmației
Joi, 30 mai, de la ora 10:00, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a prezidat conferința preoțească de primăvară cu preoții din Protopopiatele Sighet și Vișeu la Centrul Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Sighetu Marmației.
Evenimentul a fost precedat de săvârșirea Sfintei Liturghii de către PS Timotei Sătmăreanul, cu începere de la ora 8:00 la Catedrala Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, informează Andrei Fărcaș, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.
„130 de păstori duhovnicești, 130 de preoți care slujesc la Sfintele Altare din Maramureșul Voievodal, din această parte a Eparhiei. Totdeauna reunim protopopiatele în conferințele preoțești, pentru că, fiind mai mulți, sunt, pe de o parte, folosiți, întâlnindu-se în sobornicitate duhovnicească, împreună cu Ierarhii, pe de altă parte se întâlnesc și ei personal și-și împărtășesc bucuriile, împlinirile, dar și necazurile și așa conferința are o dublă menire: pe de o parte, să dezbată tema care a fost propusă de Sfântul Sinod și aprobată și trimisă în teritoriu spre a fi aplicată, pe de altă parte, este întâlnirea duhovnicească în comuniune liturgică și comuniune de lucrare pastoral-misionară, social-filantropică și cultural-teologică.
Sfânta Liturghie din Protopopiatul Sighet a fost săvârșită la catedrala închinată <<Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil>> din municipiul Sighet, totdeauna conferințele le începem prin săvârșirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te-Deum, și este catedrala simbol ctitorită de părintele Mihai Oprișanu și sfințită de Patriarhul vrednic de pomenire Teoctist al României împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Justinian, în 1998, și care este emblema Sighetului și este de o frumusețe deosebită. Preasfințitul Timotei Sătmăreanul săvârșește Sfânta Liturghie, împreună cu soborul rânduit, după care ne reunim în conferință. Conferința de anul acesta din primăvară dezbate legătura dintre slujirea social-filantropică a Bisericii și lumea medicală, deci sănătatea duhovnicească și sănătatea spirituală, dar și ajutorarea celor aflați în nevoi.
Până la urmă, doar Biserica lui Hristos, după modelul întemeietorului ei, abordează persoana umană în ființa ei întreagă, trup și suflet. Medicii vindecă trupurile și repară organele care sun în suferință. Medicina a evoluat extraordinar de mult, se salvează vieți în mod impresionant, dar se salvează viața fizică a omului sau biologică, viața duhovnicească numai Biserica lui Hristos, prin darurile și harul pe care le-a dăruit slujitorilor săi, o poate îmbunătăți și o poate sfinți și o poate face să devină ofrandă adusă lui Dumnezeu viața noastră duhovnicească.
De aceea, în Biserică se împletește, pe de o parte, îngrijirea persoanelor din punct de vedere al sănătății fizice și al nevoilor lor materiale, pe de altă parte se fac rugăciuni pentru sănătatea sufletească și vindecarea integrală a persoanei, a omului trup și suflet. Taina Sfântului Maslu această menire o are, apoi sunt dezlegări care se fac și rugăciuni de chemare a milei și milostivirii lui Dumnezeu peste făptura umană pentru a-i reda frumusețea ei după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Este bine ca în aceste conferințe Părinții să înțeleagă că sunt chemați să fie celor care sunt bătrâni și singuri, și cred că sunt ei aproape, pentru că foarte mulți și de aici din Maramureș 40% sunt plecați în Europa și în toată lumea. Majoritatea lor sunt tinerii, tinerii părinți cu copiii lor mici.
Uneori își lasă copiii acasă, dar de cele mai multe ori, și este foarte bine așa, îi duc cu ei. Și atunci bunicii, bătrânii, părinții rămân singuri și rămânând singuri se simt oarecum părăsiți. Preotul trebuie să fie și păstor de suflete și învățător și sfințitor, dar mai ales trebuie să fie frate și împreună călător cu cei care au nevoie de prezența lui Dumnezeu în viața lor. Prezența preotului în parohie este, de fapt, prezența lui Dumnezeu prin slujirea lui și prezența Mântuitorului Iisus Hristos în mijlocul nostru, în mijlocul fiecărei comunități, în sânul fiecărei familii. Acesta este rostul și folosul conferințelor noastre, pe lângă ceea ce prezintă, de fapt, conferința, alcătuită de Părintele Arhimandrit Ioachim Tomoiagă, care abordează în profunzime această temă și împlinirile la nivel de Biserică Ortodoxă și la nivel de Eparhie, în mod special, care nu sunt puține, și care arată dinamica Bisericii și implicarea ei din toate punctele de vedere într-o societate care trăiește multe traume, are multe încercări, multe provocări, iar Biserica și preotul trebuie să stea în mijlocul credincioșilor, și preotul trebuie să stea întotdeauna în picioare drept în fața turmei și în genunchi împreună cu credincioșii în fața lui Dumnezeu și să nu-și piardă niciodată echilibru și forța de a fi model și de a da tărie și curaj prin credința în Mântuitorul Iisus Hristos cel Înviat din morți. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.
Foto: Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol