Share
Conferința preoțească la Catedrala Episcopală din Baia Mare (FOTO)

Conferința preoțească la Catedrala Episcopală din Baia Mare (FOTO)

Marţi, 15 iunie, în Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, au început conferinţele preoţeşti sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, la care au participat, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, peste 280 de preoţi din Protopopiatele Baia Mare, Chioar şi Lăpuş. A luat parte la conferinţă şi Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul.

Miercuri și joi se desfășoară conferinţele cu participarea celorlalţi preoţi la Mănăstirea Bârsana şi în oraşul Negreşti Oaş.

Sfânta Liturghie Arhierească
​Ca de fiecare dată, conferinţele încep cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de data aceasta de Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, înconjurat de un sobor de preoţi, din care au făcut parte Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi schiturilor din Eparhie şi stareţul Mănăstirii Rohia, Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, protopopii celor trei protopopiate: Pr. Fabian Coroian al Băii Mari, Pr. Nicolae Petruş al Chioarului şi Pr. Dr. Florin Stan al Lăpuşului, cei trei secretari protopopeşti: Pr. Ioan-Zorel Buia de la Baia Mare, Ciprian Coza de la Chioar şi Mihai Cornel Gheduţiu de la Lăpuş, Arhid. Gherasim Nap, resonsabilul cabinetului Arhiereului vicar şi Arhid. Dumitru Botiş, inspector eparhial social.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de preoţi, diaconi şi teologi de la strana Catedralei şi din cele trei protopopiate.

După Sfânta Liturghie a fost oficiat un Tedeum de mulţumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului şi asupra Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin şi s-a cerut ajutorul lui Dumnezeu pentru buna desfăşurare a lucrărilor conferinţei şi pentru zilele care vor veni.

Un moment aparte, după Sfânta Liturghie, a fost omagierea Prof. Dr. Teodor Ardelean, directorul şi ctitorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de viaţă, în timpul zilei precedente, moment marcat în cadrul instituţiei pe care o conduce de două decenii. El a venit în faţa preoţimii din cele trei protopopiate aflate în conferinţă în semn de respect pentru toată preoţimea din Maramureş şi Sătmar. Tot în semn de omagiu, profesorul a adus în dar preoţilor cel mai frumos coş cu flori pe care l-a primit în ziua precedentă.

Conferinţa preoţească
​La începutul conferinţei, în numele celor câteva sute de preoţi, a protopopilor şi secretarilor protopopeşti, Pr. Fabian Coroian, protopopul Băii Mari, a adus mulţumiri Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin pentru tot ceea ce face pentru credincioşii şi preoţii din Eparhie şi i-a urat ani mulţi cu sănătate, împliniri pastoral-duhovniceşti şi administrative, cu ocazia celor două evenimente aniversare din această lună: ziua onomastică, în 1 iunie, şi ziua de naştere, în 23 iunie, când împlineşte 60 de ani de viaţă.

S-a trecut apoi la conferinţa propriu-zisă, al cărui referat a foat întocmit de Pr. Drd. Marcel Ioan Malanca, protopopul Oaşului. Tema aleasă a fost dată de „Anul Omagial al pastoraţiei românilor din afara României” în Patriarhia Română şi a fost intitulat: „Dinamica pastoral-misionară din Eparhia Maramureșului și Sătmarului determinată de fenomenul migrației. Provocări și perspective în viața bisericească”, un studiu solid, de aproape 30 de pagini, bine scris şi documentat.

​„Românii plecaţi în afara graniţelor sunt în număr foarte mare, de peste 5 milioane, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Aşa că o preocupare foarte mare trebuie să aibă Biserica faţă de cei plecaţi, iar preoţii nu trebuie să uite că cei care au plecat din parohiile lor sunt tot fiii lor duhovniceşti şi trebuie să ţină legătura cu ei acolo unde sunt, să-i îndrume spre cea mai apropiată biserică şi spre cel mai apropiat preot, iar la întoarcere să stea de vorbă cu fiecare familie, cu fiecare persoană, ca să nu se simtă ieşiţi din comunitatea lor natală şi din comunitatea bisericească, din parohia în care au fost botezaţi, în care au fost cununaţi, în care s-au rugat şi au participat la viaţa Bisericii. Deci, este foarte important acest an în Patriarhia Română. Foarte important ca părinţii să ştie să abordeze din punct de vedere pastoral-misionar şi din punct de vedere al dinamicii migraţiei aceste subiecte”.

​În referatul prezentat, Pr. Drd. Marcel Ioan Malanca sublinia acelaşi lucru, cum că: „pornim de la principiul potrivit căruia membrii diasporei românești sunt fiii neamului nostru, sunt fiii Bisericii Ortodoxe, care s-au încreștinat și au întemeiat familii creștine, iar emigranții sunt păstoriții noștri față de care avem obligații misionare, îndatoriri duhovnicești și griji pastorale, cel puțin atâta vreme cât se reîntorc la vatra părintească și în sânul bisericii parohiale unde l-au cunoscut pe Dumnezeu. Pentru unii români, diaspora a fost locul descoperirii familiei Bisericii, alții au continuat să fie prezenți în Biserică așa cum fuseseră în România, poate chiar mult mai conștienți de comoara lor sufletească. La păstorirea lor și părinteasca purtare de grijă, participăm toți, preoții parohiilor din țară și de peste hotare, deopotrivă, fără diferențe semnificative. Trebuie să înțelegem realitatea în care ne manifestăm noi credința și să apreciem avantajele așa cum trebuie să înțelegem circumstanțele în care se organizează diaspora și să evaluăm pozitiv provocările”.

Conferinţa a continuat cu luările de cuvânt din partea preoţilor, cu clarificarea unor aspecte de ordin administrativ ridicate de aceştia şi cărora Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin le-a oferit limpezirea problemelor ridicate, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu