Share
De Hramul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, chiar și spațiul de sus s-a dovedit a fi neîncăpător pentru credincioși (GALERIE FOTO)

De Hramul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, chiar și spațiul de sus s-a dovedit a fi neîncăpător pentru credincioși (GALERIE FOTO)

Duminică 16 iunie 2019, praznicul „Pogorârea Sfântului Duh”, cunoscută şi ca Cincizecimea sau Rusaliile, de la ora 9,30, PSPărinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în spaţiul de sus al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, care este catedrala propriu-zisă, cu ocazia hramului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

De 16 ani, de pe vremea în care  a doua zi de Rusalii nu era zi liberă prin lege şi credincioşii trebuiau să meargă la serviciu,  hramul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” e sărbătorit cu o zi mai devreme, în ziua praznicului „Pogorârea Sfântului Duh”.  Duminică, 16 iunie, PS Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu PS Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în spaţiul de sus al Catedralei Episcopale. De fapt, a devenit o tradiţie ca, la marile praznice, când spaţiul de la nivelul I devine neîncăpător, să se slujească în spaţiul de sus, aflat în faza de pictare.   Dar și spaţiul mare al Catedralei a fost neîncăpător, mulţi credincioşi rugându-se afară sau în spaţiul de la nivelul I, în care se slujeşte în mod uzual.

Despre pogorârea Duhului Sfânt și adumbrirea  Maicii Domnului

”În paginile Noului Testament, Duhul Sfânt este Cel Care vine în Betleem, în Galileea, la Maica Domnului, şi-o vesteşte pe Maica Domnului, spunându-i. «Bucură-te ceea ce eşti plină de dar…»  Când îngerul termină mesajul divin, Maica Domnului îi spune: «Fie mie după cuvântul tău». Şi în momentul acela Duhul lui Dumnezeu, Duhul Adevărului, Care pe toate le rânduieşte, a adumbrit-o pe Maica Domnului şi Maica Domnului a rămas însărcintă de la Duhul Sfânt, purtând în sânul ei de mamă pe Cel Care ţine toate, pe Fiul lui Dumnezeu” – a reamintit PS Părinte Timotei, în cuvântul său de învățătură.

Sfinţirea spicelor de grâu

În tradiţia seculară a creştinilor din această parte de ţară există obiceiul ca în ziua de Rusalii creştinii să ducă la casele lor spice de grâu binecuvântate de preot. PS Părinte episcop Iustin a făcut rugăciunile de binecuvântare a spicelor şi a ţarinei şi a trecut prin mijlocul credincioşilor din Catedralei şi din afara ei stropind cu aghiasmă spicele de grâu ţinute în mâini. Spicele binecuvântate trebuie puse acasă la icoane,  după care e obligatoriu să fie arse, nu trebuie aruncate la gunoi sau în altă parte – a  precizat PS Părinte Iustin.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu