Bârsana i-a fost leagăn, Maramureșul chemare – Povestea dascălului Petre Lenghel-Izanu - în urmă
Proiectul Catehetic „Moștenitorii credinței ortodoxe strămoșești din Dumbrăvița Maramureșului” a ajuns la final - 25 minute în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca – pildă de multă nevoință prin adâncă și nesfârșită pocăință - 50 minute în urmă
„Comoara Iepurașului” îi așteaptă pe cei mici la Satulung - 1 oră în urmă
Târgul de Florii – Meșteri și Meșteșuguri Tradiționale Maramureșene va avea loc în Baia Mare - 3 ore în urmă
Concert de pricesne și muzică religioasă „Din suflet de creștin” - 4 ore în urmă
Casa din Piața Gorki – proză de Marian Ilea (X) - 4 ore în urmă
Se organizează vernisajul expoziției de pictură „Armonii de primăvară” - 5 ore în urmă
Actor, regizor și realizator de emisiuni, la o dublă lansare de carte - 6 ore în urmă
Atenționare de călătorie de la MAE - 7 ore în urmă
Despre Marea Unire, la Catedrală, în prima duminică a Postului Crăciunului (GALERIE FOTO)
Duminică, 18 noiembrie, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare.
În timpul Sfintei Liturghii, Părintele Arhimandrit Dr. Ioachim Tomoiagă a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la prima duminică a Postului Naşterii Domnului din acest an privind însemnătatea Anului omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi a Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în cuprinsul Patriarhiei Române.
„În anul Centenarului Marii Uniri trebuie să subliniem în mod deosebit că România Mare este și o lucrare a Bisericii Ortodoxe Române, care, în toată istoria ei, a apărat unitatea de credință a românilor și, implicit, a cultivat conștiința unității de neam”, se spune în Pastorală.
„Românii – scria marele istoric Nicolae Iorga – au trăit într-o comunitate religioasă, care a avut drept consecință o comunitate culturală de cel puțin 300 de ani, și aceasta a produs, în ceea ce privește sentimentul general de unitate românească, cel mai mare efect”, se citează în Pastorală.
În încheierea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin le-a vorbit credincioşilor despre marele eveniment ce va avea loc duminica viitoare: Sfinţirea Altarului Catedralei Mântuirii Neamului.
„La nivel naţional, Sfinţirea Altarului Catedralei Mântuirii Neamului este un proiect care subliniază în mod deosebit faptul că a fost un vis de peste 100 de ani al marilor noştri înaintaşi”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. ”Inclusiv Mihai Eminescu vorbea despre un simbol al Catedralei noastre naţionale. Şi Regele Carol I a dorit să construiască şi ctitorească el personal această Catedrală, dar n-a mai avut timp”, a mai spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.