PS Timotei Sătmăreanul își serbează ziua de naștere - 41 minute în urmă
Cum vor fi calculate bursele școlare pentru anul școlar 2025-2026 - 17 ore în urmă
Ateliere practice de literație pentru educatorii și învățătorii din Maramureș - 17 ore în urmă
Bilete de avion mai ieftine cu 60%, în luna ianuarie - 17 ore în urmă
Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 1 zi în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 1 zi în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 2 zile în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 2 zile în urmă
„Domnul pe pământ”: Un regal al colindelor româneşti la Catedrala Episcopală din Baia Mare (FOTO)
De 17 ani, Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare este, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, gazda strălucită a celui mai mare şi rafinat concert de colinde din câte are Maramureşul şi Sătmarul, un regal solemn, în care vin să-şi colinde ierarhii cele mai bune coruri teologice din Episcopie, ceea ce s-a întâmplat şi în acest an binecuvântat.
Pe soleea Catedralei au urcat pe scenă: Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, Corala Preoţească „Arhanghelii” a preoţilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, sub bagheta dirijorală a preotului Marius Lazăr, Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, dirijat de Prof. Dr. Cosmin Lauran, și Corul „Sfântul Ioan Damaschin” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Centrului Universitar Nord din Baia Mare, dirijat de Pr. Lect. Univ. Dr. Teofil Stan. Fiecare a interpretat câte patru din cele mai frumoase colinde din repertoriul lor.
Cinstea de a deschide concertul a avut-o Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, înfiinţat în 2015 din iniţiativa Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, care şi-a dorit ca frumoasa muzică bizantină să se audă şi pe aceste meleaguri şi, cu harul lui Dumnezeu, se aude la Sfintele Liturghii arhiereşti de pe cuprinsul Eparhiei, precum şi la alte sfinte slujbe bisericeşti, de la care psalţii Episcopiei sunt nelipsiţi.
În concertul de care vorbim, la care au fost prezenţi Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar, Permanenţa Episcopală, protoiereii, preoţii de mir, stareţii şi stareţele din majoritatea celor 30 de mănăstiri şi 10 schituri, monahi şi monahii, împreună cu un mare număr de credincioşi, încât Catedrala Episcopală a devenit neîncăpătoare. Aşa că toţi au avut bucuria de a audia colinde precum „Viflaime, găteşte-te”, stihiră la ceasul I, în glas 8, de Dimitrie Suceveanu, solist Florian Vois; „Primineşte-ţi, gazdă, casa!”, „Azi e miercuri, mâine-i joi”, după Ducu Bertzi, solistă eleva Iulia Ioana Vlad; „Toată obştea creştinească”, colind bizantin, în glasul 1.
Corul „Sfântul Ioan Damaschinul” al teologilor universitari a colindat „Slobozâ-ne gazdă-n casă”, după aranjamentul lui Teofil Coste, „Domnuleţ şi Domn din cer”, de Gh. Cucu, „La Vefleem, colo-n jos”, de Nicolae Lungu, şi „Corinda Jupânului”, după un aranjament muzical al Pr. Marius Lazăr.
Corul „Doxologia” al Catedralei gazdă a adus vestea Naşterii Domnului cu colinde precum „Colo-n sus”, de Timotei Popovici, „Se preumblă Maica Sfântă”, autor Nicolae Ursu, „Domnul pe pământ” de Tudor Jarda, solist ing. Nelu Vasile Vele, şi „După datini, colindăm” de Alexandru Paşcanu.
Corala „Arhanghelii” a preoţilor a colindat „gazdele” din Catedrală cu „De la Răsărit” de Nicolae Ursu, „Mândru-i cerul”, de Pr. Iulian Cârstoiu, după prelucrarea pentru cor bărbătesc de Pr. Marius Lazăr, solist Pr. Bogdan Miclăuş, „Moş Crăciun” de Radu Zamfirescu, după prelucrarea pentru cor bărbătesc de Pr. Marius Lazăr, solişti Pr. Ionuţ Pleş şi Pr. Iulian Scripciuc, încheind evoluţia cu „Bună dimineaţa la Moş Ajun”, de Gheorghe Danca.
Fără ca cineva să bănuiască, o mare surpriză a fost rezervată pentru „gazdele” din Catedrală şi pentru cei ce au urmărit concertul pe internet, prin realizarea şi rularea unui film de peste o oră, în care este prezentată viaţa Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, de la naştere, până în ziua de azi: copilăria, şcoala, intrarea în mănăstire, tunderea în monahism, preoţia, stareţ al Mănăstirii Rohia, Arhiereu-Vicar şi Întâistătător al Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului. Este un film cu multe mărturii video, de realizarea căruia s-au ocupat Iuliana Lazăr, redactor la Trinitas TV, şi Ciprian Bohotici, director mass-media la Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, realizatorul imaginilor de-a lungul mai multor ani.
În spatele acestei realizări media au lucrat peste o lună realizatorii, în secret, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Timotei Sătmăreanul, cu sprijinul consilierului eparhial economic Teodosie Bud şi a altor consilieri eparhiali, ca să facă o surpriză de efect Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin la împlinirea a 5 ani de la alegerea ca Episcop titular al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. A fost un remember de excepţie, cu mare efect emoţional, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.