Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 3 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localinici și turiști - 4 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 4 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 6 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 7 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 8 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 8 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 9 ore în urmă
7 ianuarie: Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului - 10 ore în urmă
Metehăul – „vedeta” Bobotezei în unele sate din Maramureșul Istoric - 1 zi în urmă
Duminică, 24 martie, creștinii romano-catolici sărbătoresc Duminica Floriilor
Astăzi, 24 martie, credincioșii catolici sărbătoresc Duminica Floriilor, sărbătoare ce vestește Paștele.
În fiecare an, în Duminica Floriilor credincioșii se vor aduna la biserică pentru a celebra cea mai importantă sărbătoare care vestește Învierea Domnului. Este ultima duminică înante de Paște și nu are o dată fixă.
Această zi amintește de intrarea triumfală a Domhului Iisus Hristos în Ierusalim, călare pe un asin. La vremea respectivă, oamenii l-au primit pe Fiul Domnului cu crenguțe verzi în mâini, pe care le-au aruncat pe drumul pe care acesta călca, în semn de bucurie.
În ziua Floriilor, catolicii merg la biserică, iar ramurile pe care le primesc sunt considerate obiecte sfinte, pe care le duc acasă și le pun la icoane. În timpul slujbei, se citește despre patimile lui Iisus Hristos, în timp ce credincioșii stau în picioare cu crenguțele în mâini. În timpul Săptămânii Sfinte, statuile și crucifixele din biserică se acoperă cu pânză purpurie, ceea ce înseamnă că Biserica Catolică este în doliu.
Odată ce se vor usca, crenguțele nu pot fi aruncate, astfel că sunt aduse la biserică, unde li se dă foc pentru a obține cenușa ce va fi folosită în anul următor la Miercurea Cenușii, ce reprezintă pentru catolici prima zi a Postului Mare.
De asemenea, un alt lucru specific catolicilor sunt culorile Sfintei Liturghii din Duminica Floriilor. Roșul și albul reprezintă răscumpărarea în sânge pe care Hristos a plătit-o pentru lume.
Începând cu această zi sfântă de Duminică, în toate bisericile din țară au loc slubele deniilor care țin până în Vinerea Mare.