S a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 10 minute în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 2 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 2 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 3 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 14 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 15 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 16 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - 19 ore în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - în urmă
Duminică, 4 august, în Biserica Ortodoxă sunt prăznuiţi Sfinţii șapte tineri din Efes, făcători de minuni
Calendarul ortodox al zilei de 4 august 2024 îi pomenește pe Sfinții șapte tineri din Efes, care sunt: Maximilian, Exacustodian, Iamvlih, Martinian, Dionisie, Ioan si Constantin. Toți cei credincioși care au probleme grave pot să se roage acestor sfinți pentru liniștirea sufletului şi minții, dar și pentru găsirea celor mai bune soluţii la problemele care îi macină. Ei au fost ostași și au trait în vremea împăratului Deciu (249-251). Au refuzat să participe la un festival păgân și s-au rugat lui Dumnezeu ca toți creștinii care erau torturați din cauza credinței lor, să fie mântuiți. Când au aflat că numele lor au fost citate acuzator înaintea împaratului, ei s-au ascuns într-o peșteră. Aflând împăratul despre aceasta, a poruncit zidirea intrării în peșteră, ca aceștia să moară prin înfometare sau sufocare. În timpul disputei, niște păstori au luat piatra cu care era zidită peștera pentru a face un zid de împrejmuire pentru staulul oilor. În acel moment, cei șapte tineri s-au trezit din somnul de sute de ani. După vreo două sute de ani, sub domnia lui Teodosie cel Tânar (prin 446), o erezie negând învierea morților separa Biserica. Fiind cauzată de Episcopul de Aigai, Teodor, această credință greșită duse la pierderea multor suflete, încât cucernicul împărat Teodosie implora pe Dumnezeu cu lacrimi să arate adevărul. Atunci se întâmpla ca proprietarul terenului unde se afla peștera celor Șapte Martiri, un oarecare Adatiu, să hotărască să construiască un staul pentru turmele sale. Pe când scotea pietre, elibera intrarea în peșteră și imediat cei șapte reveniră la viață, de parcă ar fi adormit in ajun, fără să se fi schimbat nicicum și fără să fi suferit de pe urma acestui somn lung.
Peștera celor Șapte Adormiți, identificată de tradiție cu aceea în care și-a dat sufletul Sfânta Maria Magdalena, deveni un renumit loc de pelerinaj. Cultul lor se întinse în întreaga lume creștină și se regăsește chiar și în tradiția islamului. Iar cei șapte tineri, și-au dat sfintele lor suflete în mâinile lui Dumnezeu, în ziua a douăzeci și doua a lunii octombrie.
Tot astăzi, se face pomenirea:
– Aducerii moaștelor Cuvioasei Mucenite Evdochia;
– Sfântului Mucenic Tatuil;
– Sfântului Sfințitului Mucenic Cosma Etolianul
Lăcrimioara ZOTA