Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 1 oră în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 2 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 2 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 13 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 14 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 15 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - 18 ore în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - 19 ore în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - în urmă
În Baia Mare: Cât costă abonamentele și tichetele de parcare în acest an - în urmă
Episcopul Iustin, despre depopularea satelor: ”Maramureşul, pe jumătate pustiu. Este momentul să judecăm ce fel de societate dorim”
Luni, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a prezidat conferinţa preoţească de primăvară, care a avut loc în biserica „Înălţarea Domnului” din Tg. Lăpuş. La conferinţă a participat şi Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu Vicar. Au fost prezenţi peste 350 de preoţi din protopopiatele Baia Mare, Chioar şi Lăpuş. În zilele următoare, conferinţele vor continua la Carei şi Satu Mare, unde vor fi arondate celelalte protoierii.
Aflându-ne în Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) în Patriarhia Română, conferinţa a avut un titlu legat de satul românesc: „Satul – grădina cultivării şi leagănul păstrării credinţei, vieţii, sufletului, culturii şi valorilor spirituale şi tradiţionale ale Maramureşului şi Sătmarului”.
„Avem 200-300.000 de credincioşi tineri în afara Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. Oaşul este pustiu, iar Maramureşul pe jumătate pustiu. Este momentul să judecăm ce fel de societate dorim. Măcar în al doisprezecelea ceas trebuie să ne aducem oamenii lângă noi. Trăim drama depopulării satelor”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
Pentru a diminua fenomenul depopulări satelor, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, prin Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, a întocmit un program în 12 puncte, care înseamnă tot atâtea proiecte care se vor implementa anul acesta. Iată câteva:
- „Cartea – lumină pentru sate”, prin care se vor înfiinţa biblioteci săteşti în localităţile sărace, fiecare parohie, împreună cu primăria, să construiască un mini sat tradiţional, arhaic, pe o vale sau un deal din parohie; unii deja au şi început să ducă din casele vechi pe perimetrul ales, în care să se construiască un sat cu tot ce avea satul mai demult.
- Un alt proiect este „Drumul Catedralelor din lemn”, un circuit în care 50 de tineri, îmbarcaţi în 5 căruţe, vor străbate peste 150 km pe un traseu ce cuprinde 14 catedrale de lemn monumente istorice şi UNESCO, iar la fiecare oprire se va oficia o slujbă de pomenire pentru ctitori şi se va lua pământ din spatele altarului, ce va fi pus câte într-o urnă, care se va păstra la Muzeul Episcopiei.
- De ziua emigrantului, prima duminică după Adormirea Maicii Domnului, se vor face întâlniri cu emigranţii, pe parohii, pentru a le vedea durerile şi necazurile prin care trec departe de ţară, dar şi ce îi opresc să nu vină acasă. Fiecare parohie, prin preotul ei, va întocmi tabele cu familiile plecate din ţară, pentru a avea o evidenţă a lor, deoarece primăriile nu au. De ziua emigrantului se va întocmi o scrisoare pastorală de chemare acasă. Tot atunci se va face o paradă a portului popular de vară, organizată de parohie, pentru ca cei plecaţi să-şi poată purta portul străvechi când vin acasă.
- Fiecare preot are datoria să întocmească o monografie a satului pe care îl păstoreşte. Se va organiza o expoziţie foto cu satele din Maramureş şi Sătmar.
- Se vor înfiinţa Ordinul Justinian Arhiepiscopul” şi Medalia „Justinian Arhiepiscopul”, care se vor înmâna preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari din satele Eparhiei.