PS Timotei Sătmăreanul își serbează ziua de naștere - 35 minute în urmă
Cum vor fi calculate bursele școlare pentru anul școlar 2025-2026 - 16 ore în urmă
Ateliere practice de literație pentru educatorii și învățătorii din Maramureș - 17 ore în urmă
Bilete de avion mai ieftine cu 60%, în luna ianuarie - 17 ore în urmă
Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 1 zi în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 1 zi în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 2 zile în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 2 zile în urmă
Hramul Bisericii „Naşterea Domnului” din Baia Mare a fost prăznuit în avans (GALERIE FOTO)
Duminică, 19 decembrie, cea dinaintea Praznicului Naşterii Domnului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-a aflat, după o tradiţie ce durează de 9 ani, în mijlocul credincioşilor din biserica parohiei „Naşterea Domnului” din Municipiul Baia Mare (cea de lângă Spitalul Județean), unde a oficiat Sfânta Liturghie în fruntea unui sobor de preoţi şi arhidiaconi. Mai exact, hramul a fost sărbătorit în avans cu câteva zile.
Soborul a fost alcătuit din Pr. Dr. Vasile Augustin, paroh, vicar administrativ al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, Pr. Milan Bălan, consilier eparhial teologic-educaţional, Pr. Sorin Donca şi Pr. Nicolae Tira, coslujitori, Pr. Vasile Dodea, ctitor, acum pensionar, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Baia Mare.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Thelogos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, iar la priceasnă au cântat Corul bisericii, dirijat de Gabriela Ion, şi Grupul de copii de la Clubul Elevilor din Baia Mare, îmbrăcaţi în frumoase costume populare, care au participat şi la întâmpinarea Ierarhului, însoţiţi de profesoarele Maria Seras şi Ioana Farcaş.
În biserică s-a aflat şi un grup de credincioase ortodoxe din Etiopia, care lucrează în Baia Mare.
La momentul Chinonicului, Preasfinţitul Părinte Iustin a rostit un bogat cuvânt de învăţătură, pornind de la Evanghelia duminicii, pregătitoare a praznicului Naşterii Domnului, consemnată de Sfântul Evanghelist Matei 1, 1-25, şi a vorbit despre Iisus Hristos ca persoană umană, Care a existat în realitate şi se trage din împărăţia lui David.
„În toate timpurile oamenii s-au întrebat ce taină ascunde persoana divino-umană a Mântuitorului, iar evanghelistul Matei desluşeşte această taină, arătând că Iisus Hristos a existat în istorie, a existat în realitate, nu este un mit, nu este o legendă, că are rădăcini, că are strămoşi, că este din neam împărătesc. Din acest motiv, Crăciunul nu este magie, Crăciunul este adevăr, este întruparea Fiului lui Dumnezeu. Evanghelistul Matei ne arată că Iisus din Nazaret este, pe de o parte, fiu al omului, că a existat, că a avut strămoşi, că este din neamul şi împărăţia lui David şi că S-a întrupat şi S-a născut, ca om, deşi în chip supranatural, din Fecioara Maria, conform profeţiei lui Isaia Proorocul”.
„Hristos, născându-se din Fecioara, şi-a asumat toată umanitatea noastră. S-a născut din femeie, sub lege, ca pe cei de sub lege să-i răscumpere, cum spune Sfântul Apostol Pavel. Să dobândim toţi înfierea. Începând cu întruparea Mântuitorului, cu pătimirea, Evanghelia, Răstignirea, Învierea, Înălţarea la cer şi Pogorîrea Duhului Sfânt şi, prin botez, în numele Sfintei Treimi, devenim fiii lui Dumnezeu după har. Şi noi devenim persoane divino-umane, nu suntem doar fii ai pământului, ai Terrei. Ca fii ai pământului, ne naştem din doi părinţi, dintr-o mamă şi dintr-un tată, sub binecuvântare, şi devenim fii ai oamenilor, iar pe urmă, după botez, devenim fii ai lui Dumnezeu după har. Intrăm în marea familie a lui Dumnezeu. Din acest motiv S-a întrupat Hristos, ca să ne ia de mână şi să ne ducă la Tatăl, în Împărăţia şi Lumina Preasfintei Treimi”.
După încheierea Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a conferit, în anul centenar al Arhiepiscopului Justinian, câteva distincţii legate de acest eveniment.
Astfel, a conferit preotului paroh Dr. Vasile Augustin, vicar eparhial, Ordinul „Justinian Arhiepiscopul”, fiind singurul preot angajat din Centrul Eparhial care a participat, până în prezent, la toate evenimentele care au avut şi au loc şi a fost alături Înaltul Ierarh în toţi anii de Episcop al Maramureşului şi Sătmarului, din funcţia de consilier administrativ şi apoi vicar-administrativ. Pr. Nicolae Tira, care a fost peste 13 ani diacon al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian şi l-a însoţit în toate activităţile, i-a oferit Ordinul „Justinian Arhiepiscopul”.
Consiliului Parohial i-a fost oferită Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul”, iar Corului parohial, dirijat de Gabriela Ion, tot Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul”. Credinciosului care a ridicat o răstignire de marmură în curtea bisericii a fost distins cu Medalia „Preot Nicolae Gherman”.
În încheiere, Pr. Dr. Vasile Augustin a adus mulţumirile cuvenite Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, căruia i-a dăruit un coş cu flori pentru împlinirea a 5 ani de chiriarhat, preoţilor şi diaconilor slujitori, consilierilor şi credincioşilor implicaţi, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.