Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 26 minute în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 49 minute în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 1 oră în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 2 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 5 ore în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 7 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 7 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 7 ore în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 7 ore în urmă
Salvamont Maramureş recomandă turiștilor o atenţie sporită pe domeniile schiabile - 7 ore în urmă
Hramul bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Baia Mare a fost serbat anticipat
Duminică, 22 octombrie, a 23-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Parohia Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Baia Mare, cu ocazia serbării anticipate a hramului bisericii.
„Am revenit la biserica închinată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir de pe Valea Borcutului, str. Victoriei, din Baia Mare, care a început să ia conturul prin înfiinţarea parohiei, desprinzându-se de la parohia veche de pe această vale, parohia nouă.
În 1999 s-a petrecut acest lucru, iar în 2001 s-a pus piatra de temelie pentru această biserică de părintele Augustin Onea, împreună cu Consiliul Parohial şi cu cei peste o mie de credincioşi. Cam 1.200 de credincioşi sunt acum, nu erau chiar atâţia atunci. Iată că astăzi suntem în faza picturii şi, după o muncă grea, părintele Augustin a plecat la Domnul. După ce s-a pensionat şi a mai păstorit doi ani aici în parohie, a venit părintele Virgil Jicărean, care este consilier cu patrimoniul sacru şi pictură bisericească şi a continuat lucrările de pictură, urmând ca la anul, când vor fi 25 de ani, deci un sfert de secol de la pornirea acestei vieţi pastorale a acestei parohii, să sfinţim biserica, cu ajutorul lui Dumnezeu.
Am propus ca în fiecare an să sfinţim câte una din bisericile din Baia Mare, care s-au construit după 1990, care devine, de fapt, evenimentul anului. Sfinţirea unei biserici devine evenimentul anului pentru Eparhie şi pentru oraş sau protopopiat.
Dăm slavă lui Dumnezeu că numărul credincioşilor s-a înmulţit. Erau mai răruţi şi mai puţintei la început. S-au mai construit case aici. Părinţii, părintele Virgil, Consiliul Parohial sunt îndatoraţi să ia legătura cu credincioşii şi să-i invite la biserica lor, să înceapă s-o cerceteze, s-o preţuiască şi s-o împodobească, pentru că noi suntem datori să-i cercetăm pe credincioşi, nu să aşteptăm să vină ei spre noi. Acest fenomen se petrece în Ortodoxia Occidentală românească, unde preoţii merg la 200-300 km şi-i caută pe credincioşi şi-i invită la biserică şi aşa se creează comunităţile. Slavă lui Dumnezeu că suntem în această fază şi vom avea bucuria, ei, credincioşii, preoţii, vor avea bucuria să participe şi să organizeze evenimentul sfinţirii, care trebuie să fie unul de o solemnitate deosebită şi se adaugă mulţumire şi bucurie, pentru că lucrările au fost multe, mari şi grele şi toate au fost închinate lui Dumnezeu din dragoste şi multă evlavie şi credinţă şi Sfântului Dimitrie, ucenicul Său. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
După oficierea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Iustin a oficiat, în prezenţa membrilor familiei, slujba parastasului după părintele Augustin Onea, ctitorul acestei sfinte biserici, trecut în urmă cu doi ani la Domnul.
Părintele paroh Virgil Jicărean a dăruit Preasfinţitului Părinte Iustin o icoană cu Sfântul Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei şi un coş cu flori şi i-a adresat calde cuvinte de mulţumire pentru prezenţa în fiecare an la hramul acestei parohii băimărene, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.
Foto: Arhid. Vasile Pop