19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 1 oră în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 1 oră în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 2 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 3 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 3 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 7 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 13 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 15 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - 19 ore în urmă
PS Iustin îndeamnă ca la miezul nopții, la cumpăna dintre ani, să citim cu toții, în genunchi, Acatistul Mântuitorului nostru Iisus Hristos - în urmă
Hramul primei biserici ortodoxe din Baia Mare (GALERIE FOTO)
Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat joi Sfânta Liturghie Arhierească la biserica Parohiei „Sfântul Nicolae” din Baia Mare.
Episcopul Iustin le-a vorbit credincioşilor despre viaţa plină de sfinţenie a Sfântului Ierarh Nicolae, de la naşterea sa până la trecerea la Domnul, cu sublinieri asupra minunilor făcute pentru ajutorarea celor nevoiaşi.
„Să ne ajute Dumnezeu să-l cinstim pe Sfântul Nicolae, să-i urmăm pilda vieţii lui şi să ne rugăm ca să ne ocrotească şi să ne întărească în bisericile care sunt sub ocrotirea lui, dar şi poporul nostru român să rămână şi să mărturisească dreapta credinţă a lui Dumnezeu cu demnitate, cu libertate şi cu fermitate”, a spus episcopul Iustin.
Biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din Baia Mare este prima biserică a creştinilor ortodocşi din Baia Mare, când aceştia au fost transferaţi, în 1922, dintr-o capelă într-un spaţiu amenajat ca biserică dintr-o fostă sală de sport a fostului gimnaziu din apropiere, donată de Consiliul oraşului Baia Mare Bisericii Ortodoxe. Se întâmpla la nici patru ani împliniţi de la Marea Unire. Acea biserică amenajată cu turn şi cupolă de preotul paroh Alexiu Latiş, protopopul Băii Mari, a fost târnosită de episcopul Nicolae Ivan al Clujului în 1929.
În 1980, în plin regim comunist, pe acelaşi spaţiu mic, biserica a fost refăcută din temelii, sub pretextul consolidării, încât a ajuns la forma în care se află azi, după planurile arhitectului Constantin Pena, o biserică de o frumuseţe deosebită.